Liderii ciprioti grec si turc si-au declarat joi speranta ca se poate ajunge, in 2016, la un acord de reunificare al insulei divizate si a cerut comunitatii internationale sa ajute cele doua parti in eforturile lor de pace, potrivit AFP.

"Cred ca 2016 ar putea fi anul in care sa pune capat unui status quo inacceptabil", a spus presedintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, la Forumul Economic Mondial de la Davos (Elvetia).

Liderul cipriot turc Mustafa Akinci a afirmat si el, tot la Davos, ca impreuna cu Anastasiades va continua "dificila sarcina de a rezolva problema si pentru a deschide calea unor noi oportunitati economice".

Cei doi lideri se vor intalni joi cu secretarul general al ONU Ban Ki-moon, prezent si el la Davos.

Insula mediteraneana a fost divizata dupa invadarea, in 1974, a partii sale nordice de catre Turcia, ca reactie la o lovitura de stat nationalista care viza alipirea insulei la Grecia si care a starnit ingrijorarea minoritatii turcofone cipriote.

Zeci de mii de ciprioti si parasit locuintele, odata cu un transfer de populatii intre sudul insulei, majoritar grec, si nordul devenit turcofon.

Cei doi lideri, care si-au intensificat din noiembrie ritmul negocierilor, trebuie sa ia decizii dificile legate de aranjamentele teritoriale, impartirea puterii si drepturile de proprietate.

Orice eventual acord de pace va fi supus unui referendum.

In 2004, un plan de reunificare a fost respins de cipriotii greci in cadrul unui referendum care fusese aprobat de cipriotii turci.