Cercetatorii au descoperit in Kenya un numar de schelete care poarta urme de ranire mortala, sugerand o "crima in masa" de acum 10.000 de ani, cand omul preistoric nu era inca sedentar, anunta AFP.

"Aceste vestigii atesta uciderea intentionata a unui mic grup de oameni in cautare de hrana. Ele ofera dovada unui eveniment razboinic intre vanatorii-culegatori preistorici", sustin oamenii de stiinta intr-un studiu publicat in revista britanica Nature.

"Nu mi-am imaginat ca vom gasi ramasitele celui mai vechi masacru documentat din istorie", a declarat Marta Mirazon Lahr, antropolog la Universitatea Cambridge si conducatoarea sapaturilor arheologice.

Echipa a descoperit ramasitele a cel putin 27 de persoane - barbati, femei si copii, in situl semi-desertic Nataruk, langa lacul Turkana. Acum 10.000 de ani, acest loc situat in apropiere de apa deborda de viata salbatica si era foarte atragator pentru vanatorii-culegatori in cautare de hrana.

"Interpretarea mea este ca aceasta comunitate mica de oameni in cautare de hrana a fost atacata prin surprindere. Oasele furnizeaza dovezi ca a existat un conflict intre doua grupuri inainte ca societatile sa devina sedentare si sa existe sate si cimitire. Acest lucru este unic", a incheiat Marta Mirazon Lahr.

Originile conflictului raman subiect de dezbatere in randul oamenilor de stiinta, din lipsa de dovezi concrete cu privire la relatiile dintre diferite grupuri umane din trecutul indepartat.