Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a avertizat miercuri pe intelectualii care au semnat o petitie pentru a denunta violenta operatiunilor armatei din regiunile din sud-estul Turciei cu populatie majoritar kurda ca vor plati "pretul tradarii lor", relateaza Agerpres.

"Voi credeti ca puteti pune in pericol unitatea acestei natiuni si continua sa duceti o viata confortabila datorita salariilor pe care le primiti de la stat fara sa platiti pretul? Aceasta perioada s-a incheiat", a mai spus Erdogan in cadrul unui discurs pronuntat in fata alesilor locali la Ankara.

"Intr-un stat de drept precum Turcia, asa-zisii intelectuali care ameninta unitatea natiunii nu au dreptul sa comita infractiuni. Ei nu dispun de imunitate", a mai spus Erdogan.

Mai mult de 1.200 de intelectuali turci si straini au semnat saptamana trecuta o "petitie" pentru pace prin care denuntau "masacrele" comise de fortele de securitate turce in timpul operatiunilor in curs de desfasurare impotriva rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din mai multe orase din sud-estul Turciei aflate sub stare de asediu.

Erdogan a reactionat dur numindu-i "tradatori" si complici ai "teroristilor" PKK.

Numeroase anchete judiciare au fost lansate in intreaga tara si mai multe mai multe universitati au initiat proceduri disciplinare impotriva petitionarilor. Vineri, 20 dintre ei au fost retinuti pe termen scurt de catre politie.

Aceste proceduri au starnit un val de proteste in Turcia si in strainatate, unde criticii lui Erdogan au denuntat un atac la adresa libertatii de exprimare.