"Zeci de milioane" de dolari bani in numerar ai gruparii Statul Islamic (SI) au fost distrusi in ultimele luni in incendiile provocate de noua bombardamente ale coalitiei care lupta impotriva acesteia, a anuntat miercuri un purtator de cuvant al Pentagonului, citat de AFP.

"A bombarda aceasta colectie de bani gheata arata ca lovim din plin acest inamic", a declarat colonelul Steve Warren intr-o videoconferinta transmisa de la Bagdad, potrivit Agerpres.

SI a strans milioane de dolari in moneda locala si bilete verzi in teritoriile pe care le controleaza din 2014 in Irak si Siria, in urma vanzarii ilegale de petrol.

"SI functioneaza numai cu lichiditati", a subliniat reprezentantul Pentagonului.

Intr-o inregistrare video publicata luni in alb-negru de comandamentul coalitiei internationale care lupta impotriva SI si este condusa de Statele Unite (CJTF, Combined Joint Task Force), pot fi vazute mii de bancnote care zboara deasupra unor nori densi de fum in cursul unui bombardament asupra unei banci locale din apropiere de Mosul, in nordul Irakului.

O lovitura aeriana a coalitiei a lovit luni alta rezerva de bani gheata langa Mosul, a explicat colonelul Warren.

Pana in prezent, cel putin zece civili si-au pierdut viata in bombardamentele asupra rezervelor financiare ale SI, a adaugat el.

"Reducandu-le capacitatea de a castiga bani prin lovituri asupra petrolului si, in acelasi timp, lipsindu-i de bani prin bombardarea rezervelor financiare, punem presiune pe ei", a dat asigurari purtatorul de cuvant al Pentagonului, reamintind ca SI a fost nevoita sa reduca la jumatate salariile platite membrilor sai.