Serbia a restrictionat, incepand de miercuri, accesul pentru imigranti, permitandu-le sa intre pe teritoriul tarii doar celor care se indreapta spre Austria si Germania pentru a-si depune solicitarile de azil, informeaza agentia de presa Tanjug, citata de Mediafax.

Refugiati la granita dintre Serbia si UngariaFoto: Bogdan Dinca / corespondent HotNews.ro

Aleksander Vulin, ministrul sarb care a fost numit de guvern responsabil de gestionarea crizei migratiei din tara, a anuntat ca, de miercuri, pe teritoriul tarii nu vor mai intra decat imigrantii care calatoresc spre Austria si Germania.

"Incepand de azi (miercuri), in baza deciziei guvernului austriac, care ne-a fost comunicata prin guvernele din Slovenia si Croatia, imigrantii nu vor mai putea sa-si continue calatoria daca nu-si exprima intentia de a depune solicitare de azil pe teritoriile Austriei si Germaniei", a declarat Vulin. Oficialul sarb a aprecizat ca imigrantii care doresc sa depuna solicitari de azil in alte tari nu vor avea permisiunea de a trece in Croatia, Slovenia, Austria si Germania.

Anuntul Serbiei vine in urma deciziei Austriei de a limita numarul de solicitanti de azil la 37.500 de imigrantii anual, pentru urmatorii patru ani, ceea ce inseamna aproximativ 130.000 de solicitanti de azil pana in 2019, in conditiile in care anul trecut au fost inregistrate circa 90.000 de cereri. Saptamana trecuta, Austria a anuntat ca nu va permite accesul imigrantilor care intentioneaza sa calatoreasca prin Germania pentru a ajunge in alte tari europene.

Mai mult, decizia autoritatilor de la Belgrad survine dupa ce guvernele Sloveniei si Croatiei, tarile care urmeaza Serbiei pe ruta migrantilor, au anuntat anterior ca vor dispune joi masuri similare luate de Austria si Germania, noteaza Agerpres.

Potrivit AFP, Macedonia, care preceda Serbia pe aceasta ruta, a inchis frontiera cu Grecia pentru a opri migrantii care doresc sa ajunga in Europa Occidentala.

"Frontiera este inchisa", a declarat pentru AFP un inalt responsabil al politiei macedonene. La randul sau, un purtator de cuvant al politiei grecesti a afirmat ca frontiera a fost inchisa de autoritatile macedonene inca de marti seara, iar in prezent circa 600 de migranti veniti in special din Siria, Afganistan si Irak asteapta de partea greaca a granitei sa li se permita intrarea in Macedonia.