Peste o mie de civili, dintre care 238 copii, au murit de la inceputul, in urma cu patru luni, a interventiei militare rusesti impotriva rebelilor din Siria, a anuntat miercuri ONG-ul Observatorul sirian pentru drepturile omului, citat de AFP.

"Din 30 septembrie, loviturile aeriene rusesti s-au soldat cu 3.049 morti, dintre care 1.015 civili, printre care 238 erau copii si 137 femei", a afirmat Observatorul.

Doua treimi dintre victime sunt rebeli, dintre care 1.141 membri ai Frontului al-Nosra, filiala siriana a al-Qaeda, si 893 membri ai gruparii Stat Islamic, a precizat acest ONG, care se bazeaza pe o larga retea de informatori in Siria.

Rusia, care il sustine pe Bashar al-Assad, sustine ca loviturile sale aeriene vizeaza SI si alte grupari "teroriste" care lupta impotriva puterii.

Dar occidentalii si militantii anti-regim acuza Moscova ca isi concentreaza bombardamentele asupra rebelilor considerati "moderati".

Washingtonul a afirmat marti ca sute de civili au fost ucisi de lovituri aeriene rusesti "oarbe".

In 23 decembrie, Amnesty International a lansat acuzatii similare, apreciind ca raidurile efectuate in zone rezidentiale ar putea "constitui crime de razboi".

Ministerul rus al Apararii a denuntat acuzatii "false" si "fara dovezi".

Peste 260.000 de oameni au murit de la inceputul conflictului din Siria, in 2011 si mai multe milioane au fugit din calea razboiului.