O crestere mondiala care ameninta sa deraieze, o economie chineza ingrijoratoare, un context geopolitic marcat de atentate aproape zilnice si criza migratorie domina primele zile ale Forumului de la Davos, scrie AFP.

Pe strazile inzapezite ale localitatii cochete din cantonul elvetian Grisons, patrulele sunt mai numeroase decat in anii precedenti. Organizatorii au intarit puternic securitatea pentru a limita riscul de atentate care ar putea viza reuniunea la care participa, pana sambata, 2.500 dintre cei mai importanti decidenti ai planetei, sefi de stat sau de guvern, ministri, directori de companii sau artisti precum Leonardo di Caprio.

Tema oficiala a acestei reuniuni este a patra revolutie industriala care ar putea transforma economia mondiala, dar, "asa cum se intampla adeseori la Davos, subiectul este piratat de evenimentele mondiale, iar ceea ce retine atentia intregii lumi este ceea ce se intampla in China, unde cererea incetineste", noteaza economistul sef de la cabinetul britanic IHS, Nariman Behravesh.

Beijingul a publicat marti cifra de crestere pentru 2015, care este la minimul ultimilor 25 de ani (6,9%). Incetinirea din China si forma proasta afisata de economiile emergente afecteaza PIB-ul mondial si intreaga economie este in pericol sa "deraieze", dupa cum a avertizat marti Fondul Monetar International.

Acest context tensionat influenteaza bursele mondiale, care cunosc o perioada de mare volatilitate iar cotatiile petrolului si ale materiilor prime evolueaza la niveluri minime.

"Preturile sunt distruse", a constatat un mare PDG, intr-o sesiune inchisa presei, iar asupra petrolului "nu asteptam prea mult de la OPEC in ceea ce priveste actiuni pentru cresterea pretului", a adaugat un ministru asezat alaturi de el.

Pentru Behravesh, un obisnuit al World Economic Forum din Davos, vor fi multe intrebari legate de modul in care autoritatile chineze gestioneaza aceasta incetinire economica.

Presedintele grupului bancar UBS Axel Weber a declarat pentru Bloomberg TV ca daca unele actiuni de calmare a pietelor "au fost putin in contratimp" si "usor improvizate", gigantul economic are in continuare "destula munitie" pentru stabilizarea economiei.

PDG-ul grupului publicitar britanic WPP a spus ca, "pentru un director, principalele riscuri actuale sunt China, petrolul si Arabia Saudita, migratia din Europa si, pe de alta parte, politica americana (unde vor avea loc alegeri prezidentiale in noimebrie), Brexitul".

Cazanul coreean, autostrada libiana

Geopolitica si diplomatia sunt si ele subiecte la ordinea zilei.

De la criza coreeana ("un cazan in clocot", pentru un fost oficial NATO, James Stavridis) la atentatele jihadiste, gruparea terorista Stat Islamic si pana la terorismul cibernetic, o serie intreaga de subiecte de ingrijorare vor fi discutate in aceste zile.

In Libia, tara sfasiata de violente si sub amenintarea tot mai mare a gruparilor jihadiste, teroristii pot crea o "autostrada care ii poate duce pana la Mali, la Boko Haram", a spus unul dintre participantii la o reuniune dedicata lumii arabe. "E mult mai serios decat o simpla afacere libiana".

"Ceea ce se intampla in Yemen este o fotografie a ceea ce se intampla in Libia", unde statul a disparut in fata factiunilor, a avertizat un al participant, referindu-se la violentele care zguduie tara, pe fondul presiunilor in crestere ale al-Qaeda si SI.

Directoarea generala a FMI, Christine Lagarde, a prezentat un raport care pleda pentru o integrare "rapida" a migrantilor pe piata muncii, fara sa nege insa amploarea acestei sarcini.

James Stavridis a avertiza si asupra riscului cibernetic, "fata intunecata a mondializarii".

"Super, vom fi toti conectati! Va fi multa transparenta, dar si vulnerabilitate", a spus el, facand referire la riscul asimetric care provine de la organizatiile teroriste si de la pericolul unui razboi rece cibernetic.

"Nu ne putem permite sa cadem intr-un razboi cibernetic rece, dar ma tem ca intr-acolo ne indreptam".