Cu cateva saptamani inainte de a fi omorata intr-un raid al fortelor speciale franceze in care era vizat presupusul lider al atacurilor din noiembrie de la Paris, Hasna Ait Boulahcen si-a facut bagajele si si-a luat ramas bun de la rudele ei din Maroc, relateaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vizita de aproape doua luni a pariziencei in varsta de 26 de ani in orasul Ait Ourir, unde locuia tatal ei, s-a dovedit a fi una dintre ultimele opriri in transformarea ei dintr-o tanara careia ii placea sa se distreze intr-o musulmana devotata si, in cele din urma, militanta islamista.

Conversatii cu rudele si prietenii de familie aduc lumina nu numai asupra transformarii ei, dar, de asemenea, asupra rolului pe care serviciile secrete marocane l-a avut in ajutorarea serviciilor omoloage din Franta si Belgia pentru a contracara amenintarile atacurilor militante islamiste.

Sederea lui Ait Boulahcen in Ait Ourir, de la inceputul lunii august pana la sfarsitul lunii septembrie, este acum vizata in ancheta asupra atacurilor teroriste in care si-au pierdut viata 130 de persoane si care au fost revendicate de catre Statul Islamic.

Pe 18 noiembrie, la cinci zile dupa atacurile de la Paris, ea si varul ei Abdelhamid Abaaoud au fost omorati in ploaia de gloante cand serviciile speciale au deschis focul asupra unui apartament de la periferia capitalei franceze.

Marocul, care a furnizat partii franceze informatii ce au dus la localizarea lui Abaaoud, il avea in arest pe fratele lui Abaaoud, Yassine, inca din octombrie, si emisese un mandat de arestare pentru Salah Abdeslam, suspectat ca a luat parte la atacuri si inca in libertate la aceasta data.

La o saptamana dupa atacuri, presedintele francez Francois Hollande l-a primit la Paris pe regele Mohammed al Marocului, multumindu-i pentru "ajutorul eficient" al Rabatului.

La data de 23 noiembrie, dupa ce a devenit clar ca unii dintre teroristii care au planificat atacuri la Bruxelles sunt de origine marocana, Rabat a anuntat ca regele Philippe al Belgiei i-a solicitat, de asemenea, ajutorul regelui Mohammed.

"Facem schimb de informatii cu ei la un nivel foarte profesionist si foarte bun", a declarat Alain Winants, care a fost sef al serviciului de informatii din Belgia intre 2006-2014 si este in prezent avocat general la Curtea Suprema a Belgiei.

Marocul a anuntat luni ca autoritatile au arestat un cetatean belgian de origine locala, legat direct de atacatorii din Paris. Identificat doar prin initialele sale, suspectul a luptat in Siria cu Al-Nusra inainte de a jura credinta Statului Islamic, a declarat Ministerul de Interne.

Securitatea a fost inasprita in Ait Ourir, un oras din centrul Marocului unde tatal Aitei Boulahcen, Mohammed, are o casa modesta din beton. Rude si vecini au declarat pentru Reuters ca au fost interogati de politisti, care stau cu ochii pe activitatea orasului din masini parcate la fiecare colt de strada.

Autoritatile marocane nu au spus ce a dat la iveala ancheta, dar o ruda din Ait Ourir a declarat pentru Reuters ca Ait Boulahcen a fost insotita de unul dintre fratii ei atunci cand a ajuns la inceputul lunii august, iar celalalt frate li s-a alaturat ulterior.

Un unchi al ei a povestit ca a fost oprita la aeroport, la sosire, dar a fost lasata sa intre in tara dupa ce tatal ei si un unchi au furnizat autoritatilor adresele lor.

Nu este clar de ce a fost oprita sau daca se afla pe vreo lista de supraveghere a serviciilor de securitate. Politia nu a comentat.

Marea schimbare

Ait Boulahcen, fratele ei si o sora s-au nascut in Franta, din cea de a doua casnicie a tatalui lor, cu o marocanca, dupa ce prima casnicie a esuat. Tatal a revenit in Maroc, parasind Franta, dupa esecul celei de a doua casnicii.

Vecinii si rudele povestesc ca au vazut o schimbare dramatica la Ait Boulahcen in aceasta vara. Renuntase la hainele moderne pe care le purtase cu ocazia primei sale vizite in orasul tatalui sau, in 2013, si acum preluase chiar si valul pe intreaga fata, purtat de femeile musulmane conservatoare.

"Am avut probleme cu ea cand a venit prima data pentru ca obisnuia sa fumeze si sa bea, iar in orasul nostru este rusinos pentru o fata sa se poarte asa. Era atat de fericita cand a spus ca s-a schimbat, iar acum este o musulmana buna", sustine un unchi al fetei.

"Spunea ca vrea sa revina si sa obtina acte de identitate marocane si un pasaport", povesteste barbatul.

El si alti membri ai familiei spun ca, in opinia lor, Abaaoud a exploatat naivitatea verisoarei sale si a condus-o pe cai gresite. Este neclar cat de apropiati erau cei doi, insa sora vitrega a Aitei Boulahcen, Nezha, sustine ca nu au vorbit despre Abaaoud in timpul sederii.

Ait Boulahcen i-a condus involuntar pe politisti la Abaaoud, vorbind cu el la un telefon mobil care era ascultat ca parte a unei investigatii de droguri. Politia a vazut-o apoi intalnindu-se cu Abaaoud si ducandu-l in apartamentul unde ei si un al treilea suspect au fost ucisi.

Politia franceza l-a localizat pe Abaaoud dupa ce a primit un pont din partea Marocului ca ar putea sa fie in continuare in Franta. Pana atunci, crezusera ca a fugit din tara.