Donald Trump, miliardarul american si candidat la Casa Alba, a fost calificat luni in parlamentul britanic drept "sarcastic, plin de venin", ba chiar "imbecil", in timpul unei dezbateri de trei ore, fara un vot, privind o posibila interdictie de sedere in Regatul Unit, potrivit Agerpres.

Discutiile au fost pasionante, dar ele au doar o semnificatie simbolica intrucat guvernul britanic, singurul autorizat sa pronunte o astfel de interdictie, a anuntat deja ca nu o va pune in aplicare, noteaza AFP.

Niciun vot nu a fost de asemenea planificat la sfarsitul dezbaterii parlamentare organizate intr-o sala mica din Westminster Hall si nu in Camera Comunelor propriu-zisa.

Aceasta dezbatere a intervenit dupa succesul unei petitii ce a adunat peste 574.000 de semnaturi cerand interdictie de sedere in Regatul Unit pentru Donald Trump dupa declaratiile sale impotriva musulmanilor.

Ignorand criticile despre o "pierdere de timp" sau chiar o "ipocrizie", deputatul laburist Paul Flynn, care a prezidat dezbaterea, a subliniat ca este "foarte dificil" sa se ignore o petitie ce a obtinut peste o jumatate de milion de semnaturi.

La fel ca majoritatea deputatilor, el s-a declarat impotriva interdictiei de sedere pentru Trump, mai ales pentru ca in ciuda unor remarci "extrem de periculoase", interdictia i-ar da un rol de "martir". El a estimat ca este mai bine sa fie primit candidatul republican "cu amabilitate" si sa i se ceara sa gaseasca acele zone unde politiei "i-ar fi frica sa mearga la Londra".

Alti deputati au fost mai caustici.

"Donald Trump este un imbecil. El are dreptul de a fi un imbecil. El nu are dreptul de a fi un imbecil periculos pe pamantul nostru", a declarat deputatul laburist Jack Dromey.

Colegul sau Tulip Siddiq a estimat ca trebuie "oprit acest om sarcastic si plin de venin, care pateaza intreaga comunitate musulmana, sa intre in tara".

O deputata a SNP (Partidul National Scotian), Anne McLaughlin, a prezentat "scuze pentru originea scotiana a dlui Trump".

Scotia, de unde este originara mama miliardarului american, s-a aratat deja distanta fata de candidatul republican si i-a retras un doctorat onorific si un titlu de ambasador de afaceri, aminteste France Presse.

Unii parlamentari, in frunte cu conservatorul Edward Leigh, si-au exprimat totusi regretul ca parlamentul "a cazut in capcana" si ca dezbaterea ofera publicitate gratuita lui Trump.

Vicepresedinta companiei scotiene Trump International Golf Links, Sarah Malone, a estimat luni ca este "absurd sa se piarda timpul pretios parlamentar pentru a dezbate probleme ridicate in cadrul campaniei prezidentiale din SUA". Ea a reamintit de asemenea ca seful ei investeste sute de milioane de euro in Scotia.

Donald Trump si-a atras o ploaie de critici in intreaga lume dupa ce a propus, la inceputul lunii decembrie, sa fie opriti musulmanii sa intre in Statele Unite dupa moartea a 14 persoane intr-un atac armat la San Bernardino, California.

El a mai afirmat ca la Paris si Londra exista zone radicalizate unde politistii refuza sa intre, o afirmatie imediat negata in ambele capitale.