Liderul Partidului Socialistilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a contestat luni la Curtea Constitutionala (CCM) legitimitatea decretului prezidential privind desemnarea lui Pavel Filip la functia de prim-ministru, relateaza Mediafax citand presa de la Chisinau.

Igor DodonFoto: Agerpres

"Noi cerem CCM sa verifice constitutionalitatea decretului de desemnare a lui Pavel Filip. Noi consideram ca acesta este anticonstitutional din trei considerente: Primul tine de termenii de inaintare, el a fost desemnat pe data de 15 ianuarie. Doi - procedura de desemnare, crearea majoritatii parlamentare absolute, acestea se constituie in plenul Parlamentului de catre grupurile parlamentare. Trei - am cerut sa se verifice daca tentativa de numire a domnului Sturza a fost consumata sau nu", a declarat Igor Dodon.

La inceputul lui ianuarie, Ion Sturza, candidatul la functia de premier desemnat de presedintele Nicolae Timofti pe 21 decembrie, a renuntat la sarcina investirii Cabinetului sau, denuntand lipsa sustinerii pentru un guvern proeuropean, dupa ce in Parlamentul Republicii Moldova nu s-a intrunit cvorumul in vederea aprobarii listei sale de ministri propusi si a programului de guvernare pentru 2016-2018.

Pe 14 ianuarie, Nicolae Timofti l-a desemnat pe Ion Paduraru drept candidat la functia de prim-ministru, dar a doua zi, acesta a renuntat la mandat, in conditiile in care o noua majoritate parlamentara, formata de 55 de deputati, si-a inregistrat declaratia la Presedintia Republicii Moldova pentru sustinerea candidatului propus de Partidul Democrat (PDM) Pavel Filip, pentru functia de premier.

In seara zilei de 15 ianuarie, Nicolae Timofti l-a desemnat pe Pavel Filip, ministrul in exercitiu al Tehnologiei Informatiilor si Comunicatiilor, la functia de premier.

Imediat dupa ce presedintele Nicolae Timofti a semnat decretul de numire in functia de premier, Pavel Filip i-a multumit si a dat asigurari ca va incepe luni negocierile cu grupurile parlamentare.