Presedintele moldovean Nicolae Timofti a transmis o declaratie in care a explicat ca a fost obligat sa-l nominalizeze ca premier pe Pavel Filip pentru ca nu a avut de ales. Explicatiile vin in conditiile in care sambata au avut loc proteste importante la Chisinau, atat Platforma DA, cat si Partidul Socialist si Partidul Nostru protestand fata de moninalizare si cerand anticipate. Tot ieri, Partidul Liberal Democrat a anuntat ca trece in opozitie si ca ii va exclude pe deputatii ce au semnat pentru noua majoritate daca nu renunta la semnatura.

Declaratia lui Timofti:

"Atmosfera extrem de incordata din societate si revolta oamenilor, exprimata in spatiul public, inclusiv in strada, fata de deciziile politice de ultima ora, ma obliga sa iau atitudine si sa explic contextul politic in care ne aflam.

Am luat decizia de a-l nominaliza pe domnul Pavel Filip in calitate de candidat la functia de prim ministru ca urmare a unor elemente obiective care nu pot fi puse la indoiala din punct de vedere constitutional.

Ma refer, in primul rand, la decizia domnului Ion Paduraru de a renunta la mandatul de candidat pe care i l-am acordat pe data de 14 ianuarie a.c. In urma acestei decizii, procesul de identificare a unui candidat la functia de prim-ministru a trebuit sa fie reluat.

In aceste conditii, o majoritate parlamentara constituita din 55 de deputati mi-a propus o candidatura, acea a domnului Pavel Filip, pe care am fost obligat sa o accept, in virtutea Hotararii emise la 29 decembrie 2015 de catre Curtea Constitutionala, al carei punct nr. 118 stipuleaza ca, citez, 'nu exista nici un motiv constitutional si democratic pentru ca Presedintele sa nu desemneze in calitate de candidat pentru functia de Prim-ministru persoana care dispune de o majoritate parlamentara, fie ea si adversa Presedintelui'.

Dincolo de opiniile mele personale, sunt obligat, potrivit atributiilor ce-mi revin, in calitate de presedinte, sa respect legile tarii, si in cazul de fata, dispozitiile Curtii Constitutionale.

Va asigur ca impartasesc ingrijorarea si dorinta de schimbare care persista in societate si cred ca societatea civila trebuie sa fie ascultata si luata in considerare la luarea unor decizii politice.

Iata de ce, ma adresez majoritatii parlamentare si prim-ministrului desemnat sa tina cont, in procedura de intocmire a programului de activitate si listei Guvernului, precum si in cea de votare a Guvernului in Parlament, de pozitiile civile din tara noastra si de opiniile cetatenilor.

In ceea ce priveste protestele de strada, am dispus ca organele de mentinere a ordinii publice sa asigure securitatea tuturor cetatenilor, precum si dreptul oamenilor la intruniri si la libera exprimare, astfel incat sa fie excluse abuzurile si depasirea cadrului legal"