Agafia Likova este ultimul membru in viata al unei familii ultra-ortodoxe care a fugit de civilizatie in 1936. Familia ei a trait izolata in taigaua siberiana, fara a sti de al Doilea Razboi Mondial pana cand nu au dat din greseala peste ei niste geologi in 1978. Dupa ce a contactat autoritatile ruse cu ajutorul unui telefon prin satelit pentru a cere ajutor medical, guvernatorul Aman Tuleiev a ordonat evacuarea Agafiei Likova din casa aflata in apropierea raului Abakan si transportarea catre un spital din Tashtagol, potrivit unui site regional din Kemerovo, citat de The Guardian.

Femeia acuza dureri acute la picior. Doctorii au "eliminat durerea acuta" si intentioneaza sa o tina internata in spital saptamana viitoare, precizeaza site-ul. Ziarul Komsomolskaya Pravda scrie ca durerile sunt provocate de deteriorarea cartilagiilor.

Membru al sectei Vechii Credinciosi care s-a rupt de Biserica Ortodoxa Rusa in urma cu 350 de ani, tatal Agafiei Likova, Karp, si-a luat sotia si cei doi copii, plecand in taiga dupa ce o patrula sovietica i-a impuscat fratele. Acestia s-au stabilit in cele din urma la peste 240 km distanta de cel mai apropiat sat. Familia a supravietuit pe cont propriu timp de zeci de ani, in casa lor izolata, intr-o zona in care temperaturile coboara in timpul iernii la -40 grade Celsius. Nu au avut arme, sare sau utilaje metalice.

Agafia, cel mai tanar din cel patru copii ai familiei, nu a cunoscut pana la varsta de 35 de ani nicio alta persoana din afara familiei sale, a citit doar Biblia si carti de rugaciuni, si nu a gustat paine sau lapte. Cand vorbeste, foloseste expresii invechite si termeni religiosi. A trait singura de cand tatal sau a murit in 1988, desi se mai intalneste uneori in cautarile sale dupa mancare cu ursi si vulpi.

Anul trecut, regizoarea britanica Rebecca Marshall a inceput sa lucreze la un documentar despre Likova, numit "Padurea din mine".

"Cand m-am intalnit, in sfarsit, cu Agafia, m-a surprins ca, mai degraba decat sa para o situatie primitiva, se simtea ca si cum as fi ajuns in viitor - intr-o lume in care nu exista tehnologie, padurea vasta fiind plina de gunoaie spatiale", a declarat Marshall, referindu-se la faptul ca locuinta Agafiei se afla sub traseul de zbor al rachetelor lansate de pe cosmodromul Baikonur din Kazakhstan. "Este un loc incredibil si frumos".