Iranul a eliberat patru cetateni americani de origine iraniana, printre care s-ar afla si reporterul Jason Rezaian de la Washington Post (WP), anticipand o ridicare a sanctiunilor internationale care i-au fost impuse din cauza programului nuclear, transmite BBC News, citat de Mediafax.

Rezian a fost condamnat pentru spionaj, in Iran, anul trecut. Identitatea detinutilor nu a fost dezvaluita, dar in inchisorile Republicii islamice se afla doar patru americani.

Oficiali iranieni au exercitat presiuni in vederea unui schimb de detinuti.

In afara de Rezian, The Associated Press scrie ca printre americanii detinuti in Iran se mai afla fostul puscas marin Amir Hekmati din Flint (Michigan) si pastorul Saeed Abedini din Boise (Idaho).

Agentia americana adauga ca un fost agent FBI Robert Levinson, a fost dat disparut in Iran in 2007, in timp ce lucra pentru CIA intr-o misiune neautorizata in domeniul informatiilor.

The Washington Post a anuntat ca nu exista nicio confirmare oficiala americana cu privire la eliberarea reporterului sau.

Potrivit agentiei iraniene Fars, numele celor eliberati sunt Rezaian, Hekmati si Abedini si Nosratollah Khosravi.

In schimbul de prizonieri cu Iranul, SUA vor elibera sapte iranieni incarcerati, transmite Reuters.

“Procurorul Abbas jaafari a declarant IRNA ca patru prizonieri cu cetatenie dubla, iraniano-americana, condamnati la inchisoare in Iran vor fi dati la schimb pentru sapte cetateni iranieni ce lancezesc in inchisorile din SUA”, a transmis agentia de stiri iraniana.