Natiunile Unite au criticat, vineri, tactica barbara a asedierii oraselor siriene de catre beligeranti, in egala masura rebeli si militanti fideli lui Bashar al-Assad. Secretarul General al ONU a denuntat infometarea din Siria ca fiind o crima de razboi si a cerut incetarea acestei strategii. Saptamana trecuta, presa internationala a prezentat situatia sirienilor subnutriti din Madaya, relateaza Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu exista motiv, explicatie ori scuza valabila pentru a impiedica sa fie salvati oamenii care au nevoie. Este o incalcare grava a dreptului international si trebuie sa inceteze imediat", a sustinut reprezentanta ONU pentru actiuni umanitare in fata Consiliului de Securitate reunit de urgenta.

Reprezentanta ONU pentru actiuni umanitare, Kyun-Wha Kang a precizat ca este nevoie de acces umanitar fara piedici si conditii prealabile in orasele siriene asediate. Aceasta a subliniat ca situatia din Madaya nu este unica, aproximativ 400.000 de sirieni sunt asediati fie de fortele lui Bashar al-Assad, fie de rebelii moderati, pe teritoriul intregii tari.

Natiunile Unite au depus in aceasta saptamana cereri pentru a organiza alte convoaie spre orasele asediate.

Dupa ce presa internationala a prezentat, saptamana trecuta, situatia disperata a civililor asediati de fortele guvernamentale in orasul Medaya, primele camioane cu alimente, medicamente si paturi au reusit sa patrunda in oras. Insa situatia nu s-a ameliorat.

Un numar de 23 de persoane au murit din cauza foametei de la 1 decembrie in orasul sirian Madaya, aflat sub asediu. Potrivit agentiilor Natiunilor Unite cu sediul la Geneva, aproximativ 40.000 de persoane, dintre care jumatate sunt copii, au nevoie de ajutor alimentar de urgenta in aceasta localitate situata intr-o zona rebela asediata de sase luni de catre armata siriana.