Fortele de securitate turce au retinut pentru putin timp 27 de academicieni acuzati de propaganda terorista. Acestia ar fi semnat o declaratie de pace, prin care este criticata actiunea militara din sud-estul preponderent kurd al tarii si se cere incheierea starii de asediu din regiune, relateaza Reuters.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

Vineri, presedintele Erdogan a denuntat intr-un discurs documentul, semnat de peste o mie de oameni, printre care si filozoful american Noam Chomsky, ca fiind brutal, vicios si ignorant.

Intr-un ton ironic, Erdogan a declarat ca cei care nu vor sa faca politica in Parlament ar trebui sa mearga sa sape santuri sau sa se retraga in munti - o referinta la tacticile ale militiei kurde PKK din sud-estul Turciei.

Opozitia turca si ambasadorul american la Ankara au criticat actiunile procurorilor, care au deschis investigatii si au facut perchezitii in casele mai multor academicieni din intrega tara, dupa discursul acuzator a lui Erdogan.

"Dreptul la viata, libertate si securitate si, in special, interzicerea torturii si a relelor tratamente, protejate de constitutie si de conventiile internationale, au fost incalcate. Cerem ca statul sa abandoneze acest masacru deliberat. Declaratia nu face apel la ura si la crime", mentioneaza controversata declaratie semnata de academicienii turci.

Retinerile, care au avut loc vineri dimineata, s-au concentrat in provincia Kocaeli, din apropiere de Istanbul. Toti cei retinuti de autoritati au fost eliberati in aceeasi zi.