Raportul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), care a verificat daca Teheranul si-a respectat promisiunile potrivit acordul nuclear semnat cu puterile lumii, va fi cel mai probabil publicat duminica, scrie Reuters. Publicarea documentului ar duce la ridicarea unor sanctiuni impuse de tarile occidentale Iranului si la implementarea propriu-zisa a acordului nuclear semnat cu liderii occidentali in iulie 2015.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit Acordului Nuclear semnat de guvernul de la Teheran si liderii occidentali in iulie 2015, AIEA isi va publica raportul asupra Iranului dupa ce a verificat ca statul a implementat toate masurile nucleare stabilite. Iranul a promis ca isi va reduce considerabil programul nuclear in schimbul ridicarii unor sanctiuni economice impuse de Uniunea Europeana si de Statele Unite, care va permite ca miliarde de dolari sa intre in tara sub forma de investitii straine.

Oficialii iranieni au declarat ca ministrul de externe de la Teheran si comisarul european Federica Mogherini vor emite un comunicat in acest weekend, de ziua implementarii Acordului Nuclear, care semnaleaza si ridicarea primelor sanctiuni.

Acordul a fost obtinut in luna iulie 2015, dupa doi ani de negocieri. Ultima runda a avut loc, neintrerupt, timp de 18 zile, la Viena, un final de lungime fara precedent de la acordurile de la Dayton care au pus punct razboiului din Bosnia Hertegovina, in 1995.

Negocierile dintre Iran si grupul P5+1 (Statele Unite, Rusia, Franta, Marea Britanie si Germania) au fost prelungite in mai multe randuri, din cauza unor blocaje rezolvate in extremis.

Acordul final este in concordanta cu marile principii stabilite la Lausanne in aprilie: Teheranul se angajeaza sa isi diminueze capacitatile nucleare (centrifuge, stocuri de uraniu imbogatit ...) si sa permita inspectii din partea Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA).

Scopul este sa faca practic imposibil pentru Iran producerea armei atomice, asigurand totodata Teheranului, care a negat tot timpul ca ar fi avut acest scop, dreptul de a dezvolta industria nucleara civila.

Odata instalatiile iraniene reduse, Teheranul va avea nevoie de un an pentru producerea unei arme, fata de trei luni in prezent, dupa cum a explicat secretarul de stat John Kerry.