O noua tentativa de a interzice casatoriile cu minori in Pakistan a esuat, proiectul de lege fiind retras dupa ce a fost declarat ne-islamic de catre Consiliul pentru Ideologie Islamica, scrie Tribune.

Eleve pakistanezeFoto: Wikipedia - www.dfid.gov.uk

Initiuatoarea Marvi Memon si-a retras propunerea joi, dupa ce s-a lovit de rezistenta ferma a consiliului care ofera consultanta legislativului privind compatibilitatea unei legi cu Sharia.

Comitetul permanent de Afaceri Religioase si Armonie Interconfensionala din cadrul Adunarii Nationale a respins proiectul unui amendament pentru restrictionarea casatoriilor cu minori, dupa ce Consiliul pentru Ideologie Islamica l-a declarat "anti-islamic" si "o blasfemie".

Comitetul a respins in unanimitate proiectul de lege "din motive pur religioase". Ulterior, Marvi Memon si-a retras propunerea.

Propunerea legislativa recomanda pedepse mai dure pentru cei care se casatoresc cu minori.

Consiliul pentru Ideologie Islamica a decis deja ca varsta minima stipulata in Legea restrictiei casatoriilor cu copii din 1929 nu respecta legile islamice.

In mai 2014, in pofida criticilor puternice, consiliul a sustinut o decizie anterioara de a sa care stabileste ca fetele se pot casatori incepand cu varsta de 9 ani, "daca sunt vizibile semne de pubertate".

"Parlamentul nu poate crea legi care sunt impotriva invataturilor Sfantului Coran si Sunnah", a declarat Mohammad Khan Sheerani, presedintele Consiliului pentru Ideologie Islamica.

Potrivit legilor islamice, fetele se pot casatori atunci cand ajung la pubertate, sustine Sheerani.

Constitutia pakistaneza stipuleaza ca presedintele Consiliului este autoritatea suprema in Consiliu, avand posibilitatea de a anula vocile celorlalti membri.

Desi deciziile Consiliului pentru Ideologie Islamica nu sunt obligatorii pentru parlament, acestea sunt tratate ca principii directoare pentru a incadra legi.