Informatii publicate de presa franceza indica faptul ca circa 15 turisti, "format in special din unguri si romani", schiau deasupra grupului de elevi francezi prins intr-o avalansa ucigasa in data de 13 ianuarie. Accesul pe pista era inchis, fiind amplasate inscriptii in patru limbi care avertizau de existenta unui risc sporit de avalansa.

Procurorul de Grenoble, Jean-Yves Coquillat, a aratat ca unul dintre punctele cheie ale investigatiilor este determinarea factorului care a declansat avalansa, scrie Le Monde.

Mai multi schiori s-au angajat pe aceasta pista in cursul zilei, pentru a profita de recentele caderi de zapada, spun martori oculari audiati in acest dosar.

Potrivit unui turist roman, un grup de circa 15 turisti, din care facea si el parte, a trecut pe deasupra elevilor chiar inaintea dramei, "taind zapada".

Pentru ziua de miercuri fusese emis un risc de avalansa de nivelul trei din maxim 5. La acest nivel, o avalansa de zapada se poate declansa la trecerea unui singur schior.

Le Figaro scrie ca un schior roman s-a prezentat la jandarmerie si a afirmat ca, exact inainte de declansarea avalansei, un grup de 15 persoane schia pe pista deasupra locului in care se aflau elevii si ar fi putut declansa avalansa, "taind zapada".

La putin timp, acest barbat "a auzit un zgomot puternic ca o explozie si avalansa a pornit in acel moment", a precizat Jean-Yves Coquillat.

Anchetatorii vor incerca sa gaseasca, inainte de sambata, ceilalti membri ai acestui grup, format in special din unguri si romani. Dar acestia vot fi "dificil de identificat", a estimat procurorul.

Un grup de elevi si mai multi schiori au fost prinsi miercuri de o avalansa de zapada produsa in Alpii francezi, transmite AFP.

Aceasta drama a costat viata a doi elevi ai liceului Saint-Exupery din Lyon, in varsta de 16 ani, precum si a unui schior, "probabil" ucrainean, in varsta de 57 de ani.