Eforturile de prevenire a terorismului nuclear sunt pe cale sa se incetineasca, au avertizat joi la Washington mai multi experti, cu cateva luni inaintea unui summit international consacrat securitatii nucleare care ar urma sa aiba loc in capitala americana, relateaza Agerpres citand AFP.

Din 2014, 'niciun progres nu a fost facut' in mai multe domenii-cheie pentru protectia stocurilor mondiale de uraniu imbogatit si de plutoniu, materie prima pentru bombe nucleare, si-au exprimat regretul experti ai Initiativei impotriva Amenintarii Nucleare (NTI), coprezidata de fostul senator american Sam Nunn.

Niciun progres nu a fost masurat, de pilda, in 'protectia fizica' a siturilor de stocare, 'controlul si masurarea stocurilor' sau protectia impotriva unor eventuale actiuni neglijente ale angajatilor, explica expertii NTI.

Expertii isi exprima nelinistea in fata riscului ca uraniul imbogatit si plutoniul sa fie furate de teroristi, dar si a unor eventuale sabotaje si atacuri informatice impotriva siturilor nucleare.

'Aproape jumatate' din cele 45 monitorizate 'nu au indeplinit obligatiile de protectie a siturilor nucleare impotriva atacurilor informatice', potrivit raportului.

Washingtonul va gazdui intre 31 martie si 1 aprilie ultimul dintr-o serie de patru summit-uri consacrate securitatii nucleare, lansate in 2010 de administratia Obama. Ultimul dintre ele a avut loc in 2014, la Haga.

Potrivit NTI, 24 de tari dispun in prezent de cel putin un kilogram sau mai multe de materiale care pot fi utilizate pentru fabricarea unei bombe nucleare.

Circa 2.000 de tone de astfel de materiale sunt stocate in toata lumea.

In pregatirea summit-ului din primavara, Japonia a anuntat trimiterea in SUA a unui stoc de 331 kg de plutoniu, care ii fusesera furnizate in scopuri de cercetare de SUA, Franta si Marea Britanie in timpul Razboiului rece.