Australia a respins oficial joi cererea Statelor Unite de crestere a ajutorului militar pentru a combate gruparea terorista Stat Islamic, considerand ca a fi oferit deja un ajutor "substantial". In luna decembrie, secretarul american al Apararii Ashton Carter a cerut partenerilor Washingtonului in lupta impotriva jihadistilor sa-si intensifice eforturile pentru a preveni noi atacuri precum cele care au avut loc la 13 noiembrie la Paris, care au facut 130 morti, scrie AFP.

In timp ce prim-ministrul australian Malcolm Turnbull a afirmat deja ca tara sa nu este dispusa sa raspunda favorabil la cererea Washingtonului, ministrul Apararii Marise Payne a spus ca angajamentul Australiei de pana acum este suficient.

"Australia a analizat cererea secretarului american al Apararii Ash Carter in contextul contributiei substantiale pe care am avut-o pentru a instrui fortele de securitate irakiene si in atacurile aeriene", a spus Payne intr-o declaratie publicata miercuri seara.

Ministrul a spus ca tara sa va extinde sprijinul pentru misiunile umanitare aeriene.

Aceasta decizie vine cu cateva zile inaintea unei intalniri la Washington intre domnul Turnbull si presedintele SUA, Barack Obama.