Violenta omniprezenta, regim totalitar, executii, interogatorii - serviciile secrete din Olanda (AIVD) denunta intr-un raport mitul "vietii idilice" promise de gruparea terorista Stat Islamic, potrivit AFP.

"Viata idilica din califat" promisa de propaganda SI "nu corespunde cui realitatea", spune AIVD, intr-un comunicat in care sunt descrise ca "deplorabile" conditiile de viata.

Studiul "Viata in cadrul SI, expunerea mitului" a fost publicat marti seara de AIVD pentru a explica familiilor luptatorilor straini pericolele care ii asteapta pe cei care calatoresc in Siria sau Irak.

Raportul descrie o viata unde "violenta e omniprezenta", unde noii recruti sunt interogati zile intregi pentru a se asigura ca nu sunt spioni si unde copiii trebuie sa asiste in mod regulat la executarea persoanelor condamnate la moarte de tribunalele care aplica lega islamica, sharia.

Mii de "luptatori straini", veniti din Europa de Vest sau din tarile din Golf, in special, s-au alaturat Statului Islamic in ultimii ani.

Circa 200 dintre ei sunt olandezi, dintre care circa 50 sunt femei, potrivit AIVD.

Aproximativ o treime dintre cei 70 de copii olandezi care traiesc printre jihadisti s-au nascut in Irak sau in Siria, ceilalti fiind dusi acolo de parintii lor, se arata in acest raport.

Atunci cand vin noi recruti, barbatii si femeile sunt separati. In opinia SI, principalul rol al femeilor, care trebuie sa poarte val de la 9 ani, este sa aiba copii cat mai curand posibil.

Femeile celibatare sunt inchise in case din care nu pot iesi decat o data pe saptamana pana se casatoresc.

Copiii merg la scoala de la sase ani. Acolo invata engleza si araba, dar si "doctrina SI precum si interpretarea si punerea in practica in mod corect a jihadului".

"Viata pentru copiii din zonele controlate de SI este asociata cu moartea si distrugerea", subliniaza raportul, care descrie experientele zilnice ca fiind "dure si traumatizante".

AIVD nu a precizat cum a obtinut informatiile descrise in acest raport de 16 pagini.