Un raport oficial pe tema atacurilor din Koln din noaptea de Revelion subliniaza similitudini intre acestea si "modus operandi cunoscut in tarile arabe": hartuirea sexuala colectiva a femeilor, scrie Le Figaro. Tehnica, o combinatie intre violenta sexuala si talharie, acte desfasurate in grup, este cunoscuta in araba sub numele de "taharrush gamea".

Proteste in Koln, dupa agresiunile sexuale din noaptea de RevelionFoto: Captura The Telegraph

Atacurile din noaptea de 31 decembrie din Germania amintesc de unele similare raportate in piata Tahrir din Cairo in timpul revolutiei din Egipt, potrivit BBC.

Lista este lunga si repetitiva. In raportul Ministerului de Interne din Renania de Nord-Westfalia asupra atacurilor din Koln este inclusa transcrierea plangerilor inregistrate in noaptea de 31 decembrie la dispeceratul din Koln. Ziarul Bild a obtinut documentul si a publicat in editia sa marti 114 dintre ele. Printre victime se numara si 10 barbati, insa restul sunt femei care povestesc ca au trecut prin acelasi tip de violente: un amestec de infractiuni minore, cum ar fi furtul de telefoane mobile, si hartuire fizica.

Faptele sunt rezumate de fiecare data in cateva randuri si redau o noapte intreaga de haos: primele atacuri au fost semnalate in jurul orei 19:00, iar ultimele la ora 8:00:

  • "21:45, victima a fost prinsa de tot corpul de mai multi indivizi"
  • "22:45, doua victime, prima a fost prinsa de partile intime, celei de a doua i s-a smuls si geanta"
  • "23:30, geanta victimei a fost smulsa, un grup de arabi a fost vazut"
  • "23:30, victima a fost inconjurata de mai multi indivizi, a fost atinsa pe fesieri, i-a fost furata geanta"
  • "00:30, in timp ce trecea printr-un grup de indivizi, victima a fost prinsade fesieri, pe sub fusta si prin lenjeria intima. Au incercat sa ii fure geanta"
  • "00:30, un barbat si o femeie, un grup de 20 de indivizi (nord-africani) au prins victimele, le-au tras de pantaloni. Un portofel a fost furat"
  • "1:00, trei victime, inconjurate de un grup de nord-africani. Au fost prinse de partile intime, de sani si de pantaloni. Telefoanele mobile au fost furate. Tentativa de a fura o geanta din mana"
  • "1:30, victima a trecut printr-un grup de 50 de persoane. A fost apucata de fesieri si pe sub tricou. Telefonul mobil a fost furat"
  • "5:30, un individ a abordat o victima spunandu-i <> si a atins-o".

Dupa 1 ianuarie, au fost depuse 500 de plangeri prinvind incidentele din acea noapte.

Cel mai tanar suspect are 16 ani.

"Acest fenomen de agresiuni sexuale in masa nu a fost previzibil", arata raportul, care face trimitere la infractionalitatea din Africa de Nord. Politia subliniaza asemanarile cu un "modus operandi cunoscut in tarile arabe, precum <>, hartuirea sexuala a femeilor in multime".

Dintre cei nouasprezece suspecti aflati in vizor politiei, zece fost cunoscuti pentru acte de delincventa, unul dintre ei pentru agresiuni sexuala. Sapte sunt cetateni marocani, trei sunt algerieni, unul libian, unul tunisian si unul figureaza ca "nord-african". Pe lista se mai gaseste un iranian, un sirian, un somalez, un turc, un albanez si o persoana de nationalitate necunoscuta. Zece sunt solicitanti de azil. Cel mai in varsta are 32 de ani iar cel mai tanar de 16 de ani.

Un exemplu de practica "taharrush gamea" este cazul jurnalistei americane Lara Logan, violata in piata Tahrir din Cairo, unde se afla pentru a pregati un subiect despre rasturnarea presedintelui Hosni Mubarak.

Logan, corespondenta in strainatate ale postului de televiziune CBS, a povestit ulterior intr-un interviu pentru New York Times, ca se fla in piata Tahrir din Cairp, centrul miscarii de protest care a condus la inlaturarea regimului Mubarak de la putere, cand ambianta din jurul sau s-a schimbat brusc, si a fost imediat indepartata de restul echipei. "Pentru o perioada foarte lunga, ei m-au violat cu mainile", a declarat jurnalista, care estimeaza ca agresiunea a durat aproximativ 40 de minute si a fost comisa de un grup format din 200-300 de barbati. Agresorii nu s-au oprit decat la interventia unui grup de femei din randurile protestatarilor si a circa 20 de militari egipteni.