Democrata Hillary Clinton este amenintata de Bernie Sanders, in timp ce la republicani senatorul Ted Cruz are sanse in fata miliardarului Donald Trump, potrivit unor sondaje prezentate marti, cu trei saptamani inainte de lansarea primarelor prezidentiale, transmite AFP si Agerpres.

Ciclul primarelor, lung de cateva luni, va incepe la 1 februarie in micul stat Iowa.

Statul trimite numai aproape 1% dintre delegatii pentru conventiile de investitura din iulie. Matematic, o infrangere in Iowa va putea fi stearsa usor de victorii in primarele urmatoare.

Este insa pentru prima data, dupa luni de sondaje virtuale, cand alegatorii isi vor exprima concret sprijinul pentru un candidat sau altul.

Votul va scoate la lumina eventuale decalaje, in special pentru candidatul Donald Trump care nu s-a mai prezentat in niciun fel de alegeri pana in prezent.

La nivel national, miliardarul este la 34% din intentiile de vot, urmat de senatorii Ted Cruz (20%) si Marco Rubio (11%) si de doctorul Ben Carson (9,5%), potrivit mediei calculate de RealClearPolitics.

Lucrurile se complica in Iowa. In acest stat, Donald Trump si Ted Cruz sunt aproape la egalitate. Anchetele l-au plasat pe unul in fata celuilalt sau invers, insa diferenta se afla acum in marja de eroare.

Astfel, sondajul PPP, publicat marti, il plaseaza pe Trump la 28% si pe Cruz la 26%, cu o marja de eroare de 4,3 puncte. Cei doi lideri ocupa aceleasi pozitii si in ancheta institutului Quinnipiac (Trump 31%, Cruz 29%).

Concluzia principala a sondajului PPP este ca rezervorul de voturi al lui Donald Trump pare slab. In Iowa, sustinatorii celorlalti 10 candidati il prefera majoritar pe Ted Cruz in locul lui Donald Trump ca "a doua optiune".

De partea democratilor, senatorul Bernie Sanders a afirmat luni ca adversara sa "are probleme" cu candidatura, incurajat de sondajele bune din cele doua state care vor deschide balul, Iowa si New Hampshire.

In Iowa, cota lui Bernie Sanders a depasit-o pe Hillary Clinton, potrivit unei noi anchete Quinnipiac (49% contra 44%, marja de eroare de 4,4 puncte) . Este pentru prima data din septembrie cand un sondaj il plaseaza pe socialist in frunte.

In New Hampshire, Bernie Sanders conduce detasat, indica sondajul institutului Monmouth (53% contra 39%, marja de eroare de 4,8 puncte).

Hillary Clinton ramane pe primul loc in intentiile de vot la nivel national, semn ca primele doua probe, de la inceputul lui februarie, vor reprezenta numai un moment dificil de trecut, o amintire neplacuta din 2008, cand Barack Obama a invins-o in Iowa.