In prezent 32 de ziaristi sunt incarcerati in Turcia, iar anul trecut numarul acestora a fost de 156, a anuntat marti Partidul Republican al Poporului (CHP), principala formatiune de opozitie, transmite agentia EFE, citata de Agerpres.

Aceasta sustine ca tot anul trecut au fost concediati 774 de ziaristi, 484 au fost cercetati penal, iar in prezent numarul celor aflati in atentia justitiei este de circa 200.

Luni a inceput o investigatie impotriva jurnalistului Beyazit Ozturk, acuzat de "propaganda terorista". El este de 20 de ani moderatorul unui emisiuni foarte populare. Acum este acuzat ca a permis unei femei sa declare in direct ca in orasul Diyarbakir, majoritar kurd, "copiii mor" din cauza starii de asediu. Reactiile dure la adresa lui pe retelele de socializare l-au determinat sa-si ceara scuze.

Presedintele unei asociatii a ziaristilor turci, Ahmet Abakay, a declarat agentiei EFE ca Turcia trece prin cel mai grea perioada a istoriei sale in ceea ce priveste libertatea presei, el sustinand ca jurnalistii sunt persecutati personal de presedintele Recep Tayyip Erdogan.

"Cei persecutati de Erdogan au fost concediati, inculpati sau arestati. Astazi ziaristii turci nu au niciunul dintre drepturile ce le sunt recunoscute prin Constitutia din 1961", a mai spus Abakay, adaugand ca organismele internationale din sectorul mass-media considera ca in Turcia nu se respecta libertatea presei.