￯In total, 400 de civili din orasul asediat Madaya, in Siria "au nevoie de evacuare urgenta in aceasta noapte", a afirmat ambasadorul neozeelandez la ONU, Gerard van Bohemen, potrivit AFP si Agerpres.

Diplomatul s-a exprimat la finalul consultarilor cu usile inchise ale Consiliului de Securitate cu privire la situatia din acest oras rebel, asediat de sase luni de armata siriana si unde un prim convoi umanitar a putut ajunge luni.

Ambasadorii celor 15 tari din Consiliu au primit o dare de seama a situatiei din partea seful operatiunilor umanitare ale ONU, Stephen O'Brien.

Ambasadorul neozeelandez nu a precizat motivele acestei cereri de evacuare urgenta, mentionand doar ca persoanele respective se afla "intr-o situatie critica".

Populatia din Madaya sufera de foame dupa sase luni de asediu, potrivit organizatiilor umanitare.

"Este important de notat ca asedierea (populatiei civile) cu obiectivul de a o infometa este o crima de razboi", a subliniat ambasadorul spaniol Roman Ozargun Marchesi. Cu toate acestea, el a apreciat ca "pozitiva" permisiunea acordata de Damasc de a aproviziona Madaya.

Spania, Noua Zeelanda si Franta au cerut aceste consultari ale Consiliului care "va continua sa urmareasca situatia", potrivit ambasadorului spaniol.

Ambasadorul francez Francois Delattre si-a exprimat dorinta ca o reuniune oficiala a Consiliului, publica de aceasta data, sa fie organizata rapid cu privire la soarta oraselor siriene asediate - unde 400.000 de civili sunt prinsi in capcana, potrivit ONU - si la situatia umanitara din tara.

Primele camioane pline cu alimente, medicamente si paturi au patruns luni in Madaya, mai scrie AFP.