Discursurile antimusulmane tinute in Statele Unite in timpul campaniei pentru prezidentialele din noiembrie "dau apa la moara" propagandei gruparilor islamiste armate, a avertizat luni diplomatiei americana, citata de AFP si Agerpres.

Departamentul de Stat, care de obicei nu se amesteca in politica interna americana, s-a ferit sa citeze numele unui candidat la Casa Alba, dar a facut clar aluzie la miliardarul Donald Trump, care si-a inmultit declaratiile ostile islamului si musulmanilor, dintre care unele au fost folosite recent de islamisti somalezi shebab.

"Nu se face examen religios in Statele Unite si nu trebuie sa existe, iar orice comentariu contrar poate fi perceput de extremisti ca apa la moara", a tinut sa mentioneze purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, John Kirby, intrebat in legatura cu eventuale proteste ale tarilor musulmane in fata turnurii campaniei electorale din SUA.

"Simplul fapt ca unele comentarii ale unui candidat au fost utilizate intr-o inregistrare video de recrutare pentru un grup extremist sustine perfect argumentul meu", a explicat John Kirby.

El a facut aluzie la faptul ca Donald Trump a aparut intr-un videoclip al militiilor shebab somaleze, afiliate organizatiei Al Qaeda, destinat sa atraga noi recruti, lansand un apel musulmanilor americani "sa paraseasca atmosfera opresiva din Occident pentru taramul islamului".

Magnatul din domeniul imobiliar care se afla in fruntea sondajelor in tabara republicana, in pofida declaratiilor sale fara rezerve contra musulmanilor sau a imigrantilor latino-americani, a propus, printre altele, sa se inchida granitele pentru musulmani, dupa atentatele jihadiste de la Paris din 13 noiembrie (130 de morti) si de la San Bernardino in California din 2 decembrie (14 morti).