Turcia planuieste sa le ofere permise de munca refugiatiilor sirieni, cu scopul de a descuraja migratia acestora catre Europa, a anuntat luni ministrul turc al Afacerilor Externe, Volkan Bozkir. Anuntul vine pe fondul presiunilor Uniunii Europene de a reduce numarul migrantilor, noteaza Reuters.

Volkan Bozkir a facut aceste declaratii dupa o intalnire cu vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a afirmat saptamana trecuta ca Uniunea Europeana este departe de a fi multumita de eforturile Turciei de a impiedica migratia pe ruta Marea Egee - Grecia.

"Incercam sa reduce presiunea migratiei ilegale oferindu-le refugiatilor sirieni permise de munca", le-a spus ministrul turc Volkan Bozkir jurnalistilor.

Turcia este tara care gazduieste cei mai multi refugiati, in cadrul celei mai ample miscari de migratie inregistrata vreodata in istorie.

Liderii celor 28 de state membre UE si premierul turc au convenit, la summit-ul UE-Turcia de la finalul lunii noiembrie, ca Uniunea Europeana sa ofere Ankarei 3 miliarde de euro pentru refugiatii sirieni din Turcia. In plus, EU a promis Ankarei ca va deschide capitolul 17 de aderare si ca va accelera eliminarea vizelor, daca se vor indeplini conditiile necesare. In schimbul ajutorului financiar primit de la Bruxelles, Turcia s-a angajat sa ajute UE sa gestioneze valul de migranti, fara precedent de la al doilea razboi mondial.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a salutat, la finalul summit-ului, "o zi istorica" in procesul de aderare a Turciei la Uniunea Europeana.