Statul Islamic a desfasurat o operatiune sofisticata de imigratie printr-un oras sirian aflat la granita cu Turcia pana cand a fost izgonit din zona de fortele kurde, sugereaza documente obtinute deGuardian.

Steagul Statului IslamicFoto: Wikipedia

Liste de pasageri ce au date variind intre decembrie 2014 si martie 2015, care au fost capturate de comandanti kurzi in Tel Abyad, poarta stampila „departamentului de transport” si „departamentului de imigratie” al Statului Islamic.

Acestea arata ca autobuze ce au trecut prin oras au prezentat numele, datele de nastere, seriile actelor de identitate si chiar locurile de nastere ale pasagerilor.

Cei mai multi dintre pasageri veneau din teritoriu detinut de SI.

O lista de pasageri contine un grup tunisian de cinci barbati si o femeie. Ei sunt inregistrati ca venind din Kairouan, un oras cunoscut ca un focar de radicalism. In Kairouan a studiat si atacatorul ce a ucis 30 de turisti britanici pe o plaja din Sousse in iunie.

Tunisia este cea mai mare sursa de luptatori straini pentru Siria. In octombrie, guvernul sirian estima ca 6.000 de luptatori au parasit tara pentru a participa la conflict.

Turcia a admis de mult ca nu este capabila sa asigure siguranta granitei de 800 de kilometri cu Siria.

Un diplomat turc a subliniat, luna trecuta, pentru The Guardian, cat de dificila este stoparea luptatorilor ce se strecoara peste granita noaptea.

Cele sapte liste de pasageri, contrasemnate de agenti de turism din Mosul (Irak) si Rakka (Siria), sugereaza ca a existat o peroada de traversare formalizata pe partea siriana a frontierei.

Listele au fost trimise publicatiei britanice de purtatorul de cuvant al fortelor kurde, Redur Xelil, si poarta aceleasi stampile si logo-uri ca si alte documente verificate de ziar.

Unele autobuze aveau ca destinatie Rakka, fortareata a Statului Islamic aflata la circa 60 km de Tel Abyad, iar altele erau pline cu familii din Mosul, pe care SI l-a cucerit anul trecut.

Trecere de la frontiera a ramas deschisa pana cand fortele kurde au cucerit orasul in luna iunie, moment in care Turcia l-a inchis prompt. Punctul de granita este inchis si acum.