Fortele navale ale SUA au dat publicitatii sambata imagini cu ambarcatiuni ale Gardienilor Revolutiei din Iran lansand rachete in apropierea unor nave de razboi si comerciale din Stramtoarea Hormuz, la sfarsitul lunii trecute, relateaza Associated Press, preluata de Mediafax.

Nave din Iran lansand racheteFoto: AP

Inregistrarea video alb-negru de 45 de secunde, realizata pe 26 decembrie, despre care Fortele navale ale SUA au precizat ca a fost realizata dintr-un elicopter Seahawk, arata ceea ce pare sa fie un petrolier aflat in miscare.

Un fascicul de lumina apare in partea stanga a imaginii, care prezinta apoi ambarcatiunile iraniene ce lansau rachete. Fortele navale americane au precizat ca, in acel moment, in apropiere se aflau portavionul USS Harry S. Truman, distrugatorul USS Bulkeley si o fregata franceza, precum si nave comerciale.

Teheranul nu a reactionat imediat dupa difuzarea imaginilor. Anterior, generalul Ramezan Sharif, un purtator de cuvant al Gardienilor Revolutiei, a declarat ca fortele sale nu au efectuat exercitii in zona in acel moment si a calificat comentariile americanilor drept "razboi psihologic".

Navele militare care participa la operatiunile impotriva gruparii teroriste Stat Islamic in Irak si Siria trec de asemenea prin aceasta stramtoare, o cale navigabila situata intre Iran si Oman.

Fortele navale americane au precizat anterior ca Iranul a avertizat prin radio, cu 23 de minute inainte de a lansa rachetele.