Presedintele francez Francois Hollande a efectuat duminica o vizita-surpriza la Marea Moschee din Paris, in contextul ceremoniilor dedicate memoriei victimelor atentatelor jihadiste din ianuarie si noiembrie anul trecut, relateaza AFP si Info Europe 1, citand Palatul Elysee.

Francois HollandeFoto: Captura YouTube

Seful statului a venit sa bea un "ceai al fraternitatii" la Marea Moschee din Paris in cadrul manifestatiei portilor deschise lansate in moschei, scrie Agerpres.

Vizita are loc in timp ce sute de moschei din Franta si-au deschis portile publicului sambata si duminica. Ministrul de interne, Bernard Cazeneuve, a fost invitat sambata, de asemenea, sa bea "ceaiul fraternitatii" la Saint-Ouen-l'Aumoine, in Val d'Oise, o suburbie pariziana.

Aceasta initiativa a Consiliului francez al cultului musulman (CFCM) are scopul sa sparga "aceste clisee de legaturi cu violenta si terorismul" a moscheilor, potrivit unui comunicat al acestuia.

Primit de rectorul moscheii, Dalil Boubakeur, si presedintele CFCM, Anouar Kbibech, seful statului - insotit de ministrul de interne - a avut o intrevedere de jumatate de ora cu acestia despre "sensul pe care organizatorii au vrut sa-l dea acestor zile ale portilor deschise".

Un "ceai al fraternitatii" pentru a apara un islam al "concordiei" este organizat de CFCM in toata Franta in acest sfarsit de saptamana in numeroase lacasuri de cult musulmane, la implinirea unui an de la atacurile jihadiste din ianuarie 2015 impotriva saptamanalului Charlie Hebdo, a unei politiste si unui magazin evreiesc si la mai putin de doua luni dupa atentatele din 13 noiembrie impotriva Stade de France, a salii de spectacole Bataclan si a mai multor cafenele pariziene, atentate soldate cu 130 de morti si peste 300 de raniti.