Sediul Guvernului din Kosovo a fost incendiat sambata de protestatari care au fost de asemenea implicati in confruntari violente cu politia, pe fondul nemultumirilor privind un acord cu Serbia, relateaza Mediafax.

Sediul guvernului din Kosovo, incendiatFoto: Captura YouTube

Sediul Guvernului din Pristina a fost cuprins de flacari pentru scurt timp, dupa ce a fost vizat de sticle incendiare. Pompierii au stins rapid flacarile, iar politia a recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa cele cateva mii de manifestanti.

Acestia protestau fata de un acord mediat de Uniunea Europeana care ofera minoritatii sarbe din Kosovo mai multe prerogative la nivel local si posibilitatea de a primi finantare de la Belgrad. Liderii opozitiei afirma ca Guvernul ar trebui sa demisioneze din cauza acordului si sa convoace alegeri anticipate.

Politia a precizat ca 14 persoane au fost ranite in timpul violentelor de sambata, inclusiv zece politisti si doi jurnalisti. Peste 20 de protestatari au fost arestati, iar altii s-au adunat in cursul serii, aruncand cu artificii spre fortele de ordine.

Anterior, in cursul zilei, manifestantii au aruncat cocteiluri Molotov, pietre si sticle si au incendiat mai multe masini blindate ale politiei.

Presedintele Kosovo, Atifete Jahjaga, a condamnat violentele, care au fost cele mai grave de la semnarea acordului bilateral in august.

"Incendierea institutiilor statului este total inacceptabila", a precizat ea intr-un comunicat. "Condamn vandalismul impotriva proprietatii publice si folosirea instrumentelor care pun in pericol viata cetatenilor si a fortelor de securitate", a adaugat presedintele.

Kosovo, care are majoritate albaneza, si-a proclamat independenta fata de Serbia in 2008, cu sprijinul Occidentului.

Serbia nu recunoaste nici acum independenta Kosovo, dar Belgradul si Pristina sunt supuse presiunilor din partea UE sa-si normalizeze relatiile daca vor sa progreseze pe calea aderarii la blocul comunitar.

Multi albanezi din Kosovo considera ca acordul cu Serbia este un pericol pentru independenta lor, recunoscuta acum de peste 100 de tari, inclusiv de marile puteri occidentale.

Protestele fata de acest acord au devenit adesea violente, iar parlamentarii din opozitie au perturbat de mai multe ori activitatea Legislativului, folosind gaze lacrimogene.