Cine altcineva sa aduca vestea ca Phenianul a testat o bomba cu hidrogen decat cea mai faimoasa crainica din Coreea de Nord, Ri Chun-hee?, comenteaza CNN, intr-un articol despre prezentatoare care a aparut prima oara la televiziunea de stat in 1971 si a dat vestea mortii a doi dictatori din tara.

Cea mai faimoasa crainica din Coreea de Nord, Ri Chun-heeFoto: Captura YouTube

Miercuri, imbracata ca intotdeauna in chima jeogori – vestmantul traditional national – a pregatit telespectatorii Televiziunii Coreene Centrale spunand ca in cateva minute le va da vesti importante.

Apoi, cu pasiunea ei caracteristica, tinand capul sus cu convingere si cu mandrie, ea a informat globul despre un fapt „ce va face lumea... sa ia exemplu de la puternica noastra tara nucleara”: Coreea de Nord a testat o bomba despre care a spus ca ar fi una cu hidrogen.

Iar astfel s-a marcat reintoarcerea convingatoarei bunici din statul totalitar, noteaza CNN.

Cea mai cunoscuta crainica din Coreea de Nord s-ar fi nascut in 1943 si a studiat actoria inainte sa ajunga sa transmita in direct, in 1971, din singura televiziune din tara.

Cunoscuta drept „prezentatoarea poporului”, ea a aparut apoi pe ecranele televizoarelor in urmatorii 40 de ani, folosindu-si talentul actoricesc pentru a prezenta stiri pe toate tonurile: de la cel de jale la unul amenintator.

Desi in ultima vreme nu a aparut in lumina reflectoarelor, Ri Chun-hee a fost in fata natiunii in momente dificile pentru unii dintre nord-coreeni.

Ea a dat vestea mortii Liderului Supre Kim Il Sung in 1994, plangand in timp ce spunea stirea.Tot ea a fost care a linistit populatia in timpul tensiunilor ridicate dintre Nord si Sud in 2010.

A plans teribil din nou cand a murit si Kim Jong Il in 2011.

Dar in 2012, la 69 de ani a dat un interviu pentru televizunea chineza CCTV in care a anuntat ca este gata sa faca un pas in spate, spunand ca multe alte crainice sunt mai tinere si mai frumoase, si mai pregatite sa apara in fata telespectatorilor.

Ea a dezvaluit si cateva dintre trucurile sale, spunand ca este convinsa ca fiecare prezentator ar trebui sa aiba stilul sau.

Ri Chun-hee a explicat ca, functie de subiect, trebuie adoptate tonuri diferite. „Cand spunem DPRK (Republica Democrata Populara Coreea, numele oficial al tarii) nu trebuie sa sune de parca strigam, ci sa vorbim bland telespectatorilor”, a spus ea.

Purtarea ei stridenta i-a adus chiar si admiratori pe internet, dar a fost satirizata mult si in strainatate si acasa.

Ea este insa cel mai mult cunoscuta in lume pentru tonul cu care prezinta probleme importante.

„Este o voce plina de ura”, spune Brian Mayers, expert in propaganda nord-coreeana. „Imi aminteste de ceea ce scria George Orwell in 1984, cand vorbea despre cele doua minute de ura”, a adaugat el.

„Este doar o voce plina de dispret si ura”.