Premierul sarb, Aleksandar Vucic, a sustinut, miercuri, ca se doreste normalizarea relatiilor dintre Pristina si Belgrad, intrucat ”aceasta este viata noastra... trebuie sa locuim unul langa celalalt”. Vucic a negat ca acest demers a aparut dupa ce Uniunea Europeana a impus Serbiei sa-si rezolve disputa veche de peste 20 de ani cu Kosovo, asta daca doreste continuarea negocierilor pentru aderare,informeaza Radio Free Europe Radio Liberty (RFERL).

Daca nu ne putem comporta ca cei mai buni prieteni, atunci trebuie sa convietuim si sa muncim impreuna pentru ca toti sa avem succes”, a declarat premierul sarb.

Aleksandar Vucic a precizat, intr-un interviu exclusiv pentru RFERL, ca executivul sarb se pregateste pentru negocieri dure cu Bruxelles-ul, care ar urmea sa demareze pe 27 ianuarie. El a subliniat ca normalizarea relatiilor dintre Belgrad si Pristina ar fi atat in beneficiul etnicilor sarbi, cat si a albanezilor din Kosovo.

Pristina si-a declarat independenta de Serbia in 2008 si a fost intre timp recunoscuta de 111 tari. Belgrad a refuzat sa recunoasca proclamatia de independenta si continua sa se refere la regiune sub numele de Kosovo si Metohia.

Vucic a precizat ca normalizarea relatiilor dintre Kosovo si Serbia ”ar putea sa fie foarte greu de obtinut”.

Uniunea Europeana si Serbia au deschis negocierile pentru aderare la inceputul anului trecut. In 2013, Pristina si Belgrad au semnat sub egida UE un acord de standardizare, dupa secesiunea Kosovo din 2008, care a permis Serbiei sa ajunga la deschiderea negocierilor pentru aderarea la UE in ianuarie 2014.

In luna august a fost incheiat un acord suplimentar privind reglementarea unor probleme nerezolvate, in domeniile energiei si telecomunicatiilor, dar si crearea unei asociatii a municipalitatilor sarbe din Kosovo, de asemenea sub supravegherea UE.