Celebrul lider interlop mexican Joaquin "El Chapo" Guzman a fost arestat, la sase luni dupa evadarea sa din inchisoare, a anuntat vineri presedintele mexican Enrique Pena Nieto, potrivit AFP.

Joaquin "El Chapo" GuzmanFoto: Captura YouTube

"Misiune indeplinita: l-am capturat. Vreau sa ii informez pe mexicani ca Joaquin Guzman Loera a fost arestat", a scris Pena Nieto pe contul sau de Twitter.

Un purtator de cuvant al presedintelui mexican a confirmat pentru AFP autenticitatea acestui tweet.

Cunoscutul lider al cartelului drogurilor Sinaloa, Joaquin "El Chapo" (Piticul) Guzman, a evadat in iulie 2015 dintr-o inchisoare de maxima securitate,pentru a doua oara, printr-un tunel sapat sub celula sa si dotat cu guri de aerisire, punandu-l intr-o lumina proasta pe presedintele mexican Enrique Pena Nieto, care a promis sa lupte impotriva violentei cartelurilor.

"Lordul drogurilor" a evadat din penitenciarul Altiplano din centrul Mexicului printr-un tunel de peste 1,5 kilometri lungime, cu iesire pe o proprietate abandonata din apropierea oraseului de langa inchisoare.

A fost pentru a doua oara cand Guzman a evadat din inchisoare. Prima data a fost in 2001, cand i-a mituit pe gardieni. A fost apoi fugar timp de peste un deceniu, inainte sa fie capturat la inceputul lui 2014.

Guzman a fost unul dintre cei mai mari capi interlopi din intreaga lume, conducand puternicul cartel Sinaloa care a facut contrabanda in SUA cu cocaina, marijuana si metamfetamine in valoare de miliarde de dolari.

Evadarea lui Guzman, figura legendara in satele imprastiate din zona montana din nord-vestul Mexiului unde acesta a copilarit, a subminat puternic angajamentul presedintelui Pena Nieto de a face ordine intr-o tara afectata de zeci de ani de violente provocate de bande organizate.

Evadarea s-a produs in statul México, statul de origine al lui Pena Nieto, care si-a inceput mandatul in 2012 promitand sa lupte impotriva violentei cartelurilor, care au facut peste 100.000 de victime din 2007 pana acum.