Coreea de Sud a reluat vineri difuzarea mesajelor de propaganda la frontiera sa cu Nordul ca raspuns la ultimul test nuclear desfasurat de Phenian, a anuntat Ministerul sud-coreean al Apararii, potrivit AFP si Agerpres.

"Emisiunile au fost reluate la pranz" (03.00 GMT), a declarat un responsabil din cadrul ministerului.

Reluarea acestei campanii, care in august a suscitat amenintari cu represalii militare nord-coreene, intervine in timp ce comunitatea internationala incearca sa gaseasca raspunsul eficient la anuntul facut de Phenian, miercuri, ca a testat cu succes o bomba cu hidrogen.

Puternicele difuzoare situate la frontiera intens militarizata dintre cele doua tari difuzeaza un program eclectic alcatuit din muzica pop, buletine meteo, informatii sau critici la adresa regimului nord-coreean.

Aceasta metoda de razboi psihologic isi gaseste originea in perioada conflictului deschis dintre cele doua tari (1950-1953), cand unitati mobile echipate cu difuzoare se deplasau de-a lungul unei linii de front extrem de schimbatoare. Ea poate parea invechita insa este foarte eficienta.

Aceste mesaje de propaganda din vara trecuta, intr-un context de puternice tensiuni intre cele doua Corei, au infuriat Phenianul, care a amenintat cu tiruri de artilerie pentru a face sa taca difuzoarele.

In cele din urma, Seulul le-a oprit in cadrul unui acord, la sfarsitul lunii august, care a permis stoparea unei escaladari periculoase ce ameninta sa degenereze intr-un conflict armat.

Anuntul unui nou test nuclear a provocat o cascada de condamnari internationale, cu toate ca majoritatea expertilor se indoiesc ca mecansimul testat a fost o bomba cu hidrogen, cum pretinde Phenianul.

Au fost lansate numeroase consultari diplomatice, in urma unei reuniuni de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU care a promis sa inaspreasca lista de sanctiuni impuse Coreii de Nord dupa precedentele sale teste (2002, 2009 si 2013).

Atentia se indreapta in special asupra principalului aliat al Phenianului, China, care, daca a condamnat testul nuclear, nu a aratat pana in prezent ca este pregatita sa aprobe o inasprire semnificativa a sanctiunilor contra Coreii de Nord.