Presedintele polonez, conservatorul Andrzej Duda, a promulgat controversata lege privind presa publica, in pofida criticilor opozitiei si ingrijorarilor formulate de Bruxelles, a anuntat joi purtatorul de cuvant al presedintiei, potrivit AFP.

In realitate, legea aduce presa publica sub controlul guvernului conservator.

"Este important pentru presedinte ca presa publica sa fie impartiala, obiectiva si credibila", a declarat Malgorzata Sadurska. Potrivit reprezentatei presedintiei de la Varsovia, de fapt presa publica nu respecta aceste principii deontologice.

Legea a fost aprobata de parlamentul dominat de conservatorii lui Jaroslaw Kaczynski (PiS) la 31 decembrie 2015.

Comisia Europeana a anuntat inca din 3 ianuarie ca va organiza o dezbatere privind situatia statului de drept in Polonia in 13 ianuarie, prima faza a unei proceduri de evaluare, dupa votul unei controversate legi privind presa publica.

"Presedintele Juncker a stabilit pentru 13 ianuarie o prima dezbatere privind statul de drept in Polonia pe ordinea de zi a Comisiei", a precizat un purtator de cuvant, intr-un comunicat.

Dezbaterea deschide o faza de evaluare in cadrul unei proceduri adoptate in martie 2014 si care vizeaza respectarea statului de drept in tarile membre ale blocului comunitar.

"La acest stadiu este prea devreme pentru a specula asupra viitoarelor etape posibile prevazute in cadrul pentru statul de drept (..). Dialogam intensiv cu partenerii nostri polonezi", a adaugat purtatorul de cuvant.

A doua etapa este, teoretic, o recomandare a Comisiei, daca problema nu este rezolvata satisfacator.

Noua lege privind mass-media publica, adoptata la finele anului 2015 in Polonia, asigura conservatorilor controlul presei de stat. Prin lege inceteaza imediat mandatele actualilor directori ai televiziunii si radioului publice. Ministrul Trezoreriei are competenta de a numi sau revoca noii directori.

Nu este pentru prima oara cand UE se arata ingrijorata de deciziile noului guvern polonez, dominat de conservatori (PiS). Cu cateva zile in urma, executivul european a cerut Varsoviei sa nu aplice o lege de reformare a Tribunalului constitutional inainte de evaluarea impactului asupra independentei acesti instante.