Serviciile de salvare au reusit sa salveze joi dimineata 4 mineri blocati in subteran, din seara precedenta, impreuna cu alti 13 colegi in nordul statului american New York, au anuntat autoritatile, citate de AFP.

Liftul de acces in mina CayugaFoto: Captura YouTube

Pompierii din orasul Ithaca au precizat pe Facebook ca au mobilizat forte de interventie extinse pentru a incerca sa salveze minerii blocati in mina de sare Cayuga, operata de grupul Cargill in Lansing.

"Patru sunt acum la suprafata", a declarat un purtator de cuvant al companiei Cargill, Mark Klein.

Miercuri seara, catre ora 22:00 (joi, ora 3:00 GMT), minerii au ramas blocati intr-un ascensor "disfunctional", la o adancime de 274 metri, a precizat Klein, adaugand ca punctul de plecare a liftului din mina se afla la o adancime de 700 metri, insa sistemul are frane de urgenta.

Liftul "s-a oprit si s-a blocat" in momentul in care muncitorii coborau in mina pentru a-si incepe tura.

Niciunul dintre mineri nu a fost ranit, iar la fata locului a fost instalata o macara pentru a-i scoate din put de acces.

"Prima tura a fost anulata pentru ca trebuie sa inspectam si sa anchetam functionarea" minei, a aratat Klein, fara a putea preciza cand vor fi reluate operatiunile de lucru obisnuite.

200 de persoane lucreaza in mina Cayuga. Este exploatata incepand din 1922 si produce circa 2 milioane de tone de sare folosite in special pentru drumuri.