Barack Obama, care va rosti marti al optulea si ultimul sau discurs asupra starii Uniunii, asigura ca nu a fost "niciodata atat de optimist" la inceput de an nou de la venirea sa la putere in 2009, noteaza AFP si Agerpres.

"De cand am preluat mandatul acum sapte ani in plina criza, nu cred ca am fost atat de optimist cu privire la noul an ca acum", afirma presedintele american intr-o inregistrare video postata online miercuri inaintea acestui eveniment ce marcheaza calendarul politic american.

Rostit in fiecare an in Camera Reprezentantilor in fata tuturor parlamentarilor, guvernului si judecatorilor Curtii Supreme, acest discurs permite in mod traditional presedintelui american sa-si anunte prioritatile, aminteste France Presse.

Dar la mai putin de zece luni pana la alegerile prezidentiale care il vor desemna pe succesorul sau, Obama subliniaza ca intentioneaza de aceasta data sa treaca de la un catalog de initiative sau propuneri legislative si sa se concentreze asupra viziunii sale a Americii pe termen mediu.

"In acest discurs privind starea Uniunii, vreau sa subliniez, in afara de progresele remarcabile pe care le-am facut, ceea ce trebuie sa facem impreuna in anii urmatori. Lucruri mari care vor garanta copiilor nostri o America mai puternica si mai prospera", explica el.

Discursul presedintelui democrat va avea loc in fata unui Congres dominat total de adversarii sai republicani, dupa ce Camera Reprezentantilor si Senatul au fost recastigate de acestia in alegerile legislative din noiembrie 2014

Ales in 2008 si reales in 2012, Barack Obama va parasi Casa Alba la 20 ianuarie 2017. El va avea atunci 55 de ani.