​Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri ca unii deputati si primari de la opozitia pro-kurza se comporta ca niste membri a unei organizatii teroriste, facand un apel la actiuni legale impotriva lor, informeaza Reuters.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

Erdogan si guvernul turc au acuzat Partidul Democratic al Poporului (PDK), al treilea partid ca marime din parlament, ca functioneaza ca o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan.

"In Turcia nu este o problema a kurzilor, ci o problema a terorismului. Toate minoritatile etnice au problemele lor si noi am incercat tot timpul sa le rezolvam" a declarat Erdogan intr-un discurs.

Multi politicieni kurzi vor fi urmariti penal, a mai adaugat acesta, cerand autoritatilor sa-i trateze in termeni asemanatori cu membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan, considerati un gurp terorist de Turcia, Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana.

Tancurile turcesti au ajuns pe dealurile de langa Cizre, oras de granita cu Iraq, atacand tinte din interior, informeaza Reuters.

Campania militara are ca tinta militanti ai partidului kurzilor, fiind lansata ca raspuns la atacurile asupra fortelor de securitate, au declarat autoritatile.

Erdogan a cerut parlamentului in iulie sa ridice imunitatea politicienilor ce au legaturi cu militanti dupa ce un procuror a deschis o ancheta asupra lui Selahattin Demirtas, co-lider al Partidului Democratic al Poporului.

"Orice ar cere legea in cazul membrilor organizatiilor teroriste, aceleasi mecanisme ar trebui folosite pentru acesti oameni. Imunitatea este o exceptie pentru a servi oamenilor, nu pentru a fi un scut pentru organizatiile teroriste." a mai precizat Erdogan.

Conform ultimelor estimari realizate de autoritati, 3.100 de militanti ai Partidului Kurzilor au decedat in luptele de anul trecut.