Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anuntat o serie de masuri executive menite sa diminueze atacurile armate, afirmand ca "pretextele invocate constant trebuie sa inceteze", informeaza Mediafax citand NBC News. Astfel, magazinele care vand arme de foc vor avea nevoie de licente speciale emise de Biroul pentru Alcool, Tutun, Arme de foc si Explozibil, iar cumparatorii vor fi verificati atent.

Barack ObamaFoto: Agerpres/AP

Este vorba de masuri introduse intr-o ordonanta executiva, o manevra menita sa evite o decizie a Congresului, reticent sa adopte legi pentru diminuarea accesului la arme de foc.

"Noile masuri nu intra in contradictie cu al II-lea Amendament", a declarat Obama.

"Dar cred ca putem gasi modalitati de reducere a atacurilor armate, in conformitate cu al II-lea Amendament", a subliniat presedintele Statelor Unite.

"Nu putem accepta acest carnagiu cu pretul libertatii; pretextele invocate constant trebuie sa inceteze", a insistat liderul american.

"Congresul este tinut ostatic de grupurile de lobby proarme, dar Statele Unite ale Americii nu pot fi tinute ostatice. Nu este vorba de masuri pentru a restrictiona accesul tuturor la arme. Daca treci de teste, ai dreptul sa detii o arma. Problema este ca, pana acum, vanzatorii de arme aveau alte reguli", a subliniat presedintele SUA.