Premierul britanic David Cameron a anuntat marti ca le va permite ministrilor din cabinetul sau sa faca campanie pentru iesirea tarii din Uniunea Europeana, stabilita prin referendum in decursul acestui an. Liderul de la Londra a cedat astfel in fata presiunii, prevenind posibilitatea mai multor demisii din cadrul echipei sale, scrie Reuters.

David CameronFoto: Gov.uk

Cameron vrea sa mentina Marea Britanie in blocul comunitar daca poate convinge ceilalti lideri UE sa fie de acord cu solicitarile lui de reforma inaintea unui vot national care ar urma sa se desfasoare spre sfarsitul anului. Premierul britanic a avertizat insa ca va face si el campanie pentru "brexit" in cazul in care nu se ajunge la un acord.

Miscarea sa de a preveni demisii la nivel inalt in cabinet pe tema ramanerii in UE inseamna ca ministrii sai se vor pozitiona in tabele opuse in campania pentru referendum pe un subiect care divizeaza de multa vreme Partidul Conservator al lui Cameron.

"Vom avea o pozitie guvernamentala clara insa, individual, ministrii vor putea sa isi asume pozitii personale diferite, ramanand parte din Guvern", le-a spus Cameron parlamentarilor britanici in cadrul unei intrevederi in care a prezentat situatia renegocierilor cu UE.

Cameron a mai aratat ca spera sa ajunga la un acord cu ceilalti lideri UE la summitul din 17-18 februarie. Totodata, ministrilor li se cere sa sustina actuala pozitie a Guvernului pana la incheierea unui acord.

Un referendum pe acest subiect s-ar putea desfasura la 4 luni dupa ajungerea la un acord cu blocul comunitar.