Un cartel al drogurilor cunoscut sub numele Los Rojos este suspectat ca a ucis-o pe noua primarita a orasului Temixco, au anuntat luni autoritatile mexicane, potrivit AFP si Agerpres.

Asasinarea sambata a edilului Gisela Mota, 33 de ani, a socat Mexicul, scotand la lumina violentele care stapanesc statul Morelos (centru) si amenintarile care apasa asupra alesilor din intreaga tara.

Aceasta fosta membra a Congresului federal a fost impuscata la domiciliu, la mai putin de 24 de ore dupa ce isi preluase mandatul la Temixco, oras situat la 90 de kilometri sud de capitala.

Ancheta "arata ca gruparea criminala Los Rosos este responsabila de uciderea Giselei Mota", a scris pe contul sau de Twitter guvernatorul acestui stat, Graco Ramirez.

Asasinarea Giselei Mota ar putea fi pusa in legatura cu moartea altei persoane al carei corp dezmembrat a fost gasit la 31 decembrie pe o autostrada, a afirmat la un post national de radio seful serviciului de securitate din statul Morelos, Alberto Capella.

In cadrul anchetei asupra asasinatului, doua persoane au fost impuscate, iar alte trei, printre care un minor si o femeie, au fost arestate de autoritatile mexicane imediat dupa uciderea edilului.

"Mai sunt si alte persoane pe care trebuie sa le arestam si am facut pasi mari in rezolvarea acestei afaceri", a subliniat Alberto Capella.

Cartelul Los Rojos si rivalul sau Guerreros Unidos incearca "sa provoace teroare organizand rapiri si tinand sub control anumite zone" din Morelos, a mai spus seful serviciului de securitate din acest stat.

Cartelul Guerreros Unidos a capatat o larga notorietate in 2014 dupa ce a fost desemnat ca principal suspect in presupusa asasinare a 43 de studenti disparuti in statul vecin Guerrero.

Guvernatorul Graco Ramirez a avertizat ca aceasta crima este o "amenintare clara pentru ca primarii care si-au preluat recent mandatul sa nu accepte planul de coordonare a fortelor de ordine (...)", pus in prezent in aplicare la nivel national.

Gisela Mota si-a exprimat public sustinerea pentru decizia guvernatorului de a plasa politia municipala si cea statala sub un "comandament unificat" si s-a angajat sa curete orasul de gruparile criminale, a mentionat Graco Ramirez.

Numerosi alesi locali au fost ucisi de la declansarea in 2006 a unui razboi impotriva traficantilor de droguri din Mexic, care a facut peste 100.000 de morti.