Tensiunile dintre Arabia Saudita sunita si Iranul siit au atins un nivel fara precedent dupa executarea de catre Riad a demnitarului siit saudit Nimr al-Baqer al-Nimr, in ciuda apelurilor Teheranului la clementa.

Orientul MijlociuFoto: Google Maps

Iata mai jos un grupaj al principalelor teme care divid de peste o mie de ani musulmanii suniti majoritari in Arabia si siitii majoritari in Iran, alcatuit de agentia AFP.

  • In ce consta schisma?

Diviziunile au aparut atunci cand s-a pus problema succesiunii profetului, mort in anul 632.

Unii au considerat ca succesorul profetului trebuie ales dintre discipolii sai, in conditiile in care altii - siitii (partizanii) lui Ali, var si ginere al profetului - afirmau ca Mahomed l-a ales pe Ali drept succesor.

Pentru suniti, Abu Bakr, un confident al profetului, a devenit primul mostenitor. El a fost urmat de doi altii din cercul apropiat al lui Mahomed, Ali ajungand in pozitia a patra.

Dar partizanii lui Ali nu l-au recunoscut pe Abu Bakr si nici pe ceilalti doi succesori. Siitii poarta un mare respect familiei profetului, in special lui Ali si celor doi fii ai sai Hasan si Husein. Imamul Husein a fost ucis impreuna cu toata familia sa in anul 680. Aniversarea mortii sale da nastere in fiecare an zilei Ashura, la care participa milioane de pelerini siiti.

  • Care sunt diferentele religioase?

Musulmanii suniti si siiti au in comun numeroase credinte si practici, in special cei cinci stalpi ai islamului care includ pelerinajul la Mecca si cele cinci rugaciuni zilnice.

Siitii il considera pe Ali drept primul succesor al profetului. Islamul siit are o structura clericala ierarhizata, cu lideri religiosi care ocupa diferite ranguri (imam, ayatollah).

Siitii cred ca al 12-lea succesor al lui Allah va reveni pe pamant pentru a instaura pacea si dreptatea odata cu judecata de apoi.

Musulmanii siiti il mentioneaza pe Ali in marturisirea de credinta (shahada). Au zile de sarbatoare si de doliu distincte de suniti, bazate pe respectul acordat familiei profetului.

  • Cati suniti si cati siiti sunt in lume?

Potrivit unui studiu Pew Forum din 2015, exista aproape 1,6 miliarde de musulmani in lume, dintre care circa 90% suniti. Restul de 10% sunt impartiti intre diferite aripi ale siismului.

Repartitia celor doua aripi ale islamului este mai echilibrata in Orientul Mijlociu, unde se afla puternice comunitati siite, majoritare in Iran, in Irak si in Bahrain. Aripi ale siitilor se gasesc de asemenea in Siria, Liban si Yemen.

Iranul, unde 90% dintre cei 79 de milioane de locuitori sunt siiti, este cea mai mare tara siita din lume si sustine in general comunitatile mai putin puternice din alte tari.

Dincolo de Orientul Mijlociu exista de asemenea comunitati siite in trei tari vecine Iranului - Azerbaidjan, Pakistan si Afganistan, precum si in India.

Arabia Saudita, unde se afla locurile de pelerinaj Mecca si Medina, este considerata centrul islamului sunit iar regele sau aparatorul celor doua moschei sfinte care se afla in cele doua orase.

Universitatea al-Azhar din Cairo este considerata institutia academica cea mai importanta pentru ismaul sunit si o referinta pentru credinciosi.