Ministerul Sanatatii din Italia a solicitat o serie de investigatii in mai multe spitale din tara, dupa ce cinci femei au murit la nastere, in sapte zile, in conditiile in care Italia are una dintre cele mai scazute rate de mortalitate la nastere din lume, relateaza Mediafax citand AFP.

Decesele au fost inregistrate in perioada 25-31 decembrie 2015. Cu toate ca au cauze explicabile, amplificarea acestor decese in perioada sarbatorilor a ridicat intrebari in privinta profesionalismului personalului din spitale, daca personalul medical este un factor al acestor decese sau daca mamele mai in varsta sunt suficient monitorizate in privinta prevenirii unor factori letali.

Ultimul caz de deces la nastere este cel al Giovannei Lazzari, in varsta de 29 de ani, mama a doi copii, care era insarcinata in opt luni. Ea a murit in Ajunul Anului Nou, in Brescia, din nordul Italiei, la o zi dupa ce a ajuns la urgente cu febra mare si simptome de gastroenterita, potrivit partenerului ei, Roberto Coppini. Pe masura ce starea acesteia s-a inrautatit, medicii au incercat o nastere prin cezariana, dar nu au reusit sa salveze nici mama, nici fatul.

"In cateva ore, am pierdut un bebelus si o mama unica. Cineva trebuie sa-mi explice exact ce s-a intamplat", a declarat Coppini reporterilor. "Giovanna mi-a trimis un SMS in timpul noptii in care mi-a zis ca are dureri mari, dar ca medicii nu-i acorda atentie. Trebuia sa implineasca 30 de ani pe 1 ianuarie. Era tanara si sanatoasa", a completat Coppini.

Ministrul italian al Sanatatii, Beatrice Lorenzin, a numit o echipa de specialisti pentru a investiga ceea ce s-a intamplat in clinica medicala din Brescia si alte trei spitale in privinta celor patru cazuri fatale.

"Incercam sa descoperim daca au fost urmate procedurile medicale recomandate sau daca a fost vorba de niste deficiente organizationale", a precizat Lorezin.

"Prioritatea este sa identificam orice eroare comisa si sa prevenim alte tragedii", a indicat ministrul italian.

In alte doua cazuri, ambele mame de 35, respectiv 39 de ani, au murit dupa ce au intrat in stop cardiorespirator in timpul nasterilor, potrivit presei italiene. Anna Massignan, un medic in varsta de 34 de ani din Lonigo, a murit in prima zi de Craciun, dupa ce a intrat in stop cardiorespirator in timpul operatiei de cezariana. Femeia era insarcinata in opt luni si ajunsese la spital dupa un episod de lesin acasa. Fiul sau a fost nascut viu, dar a murit la cateva ore de la nastere.

Singurul caz care nu este investigat este cel al unei femei de 23 de ani din Foggia, suful Italiei, care a murit subit acasa, fiind in apropierea termenului de nastere. Doctorii au realizat postmortem o operatie de cezariana si au reusit sa salveze fetita acesteia.

Desi toate aceste cazuri par sa aiba cauze explicabile, un ginecolog italian a atras atentia asupra faptului ca exista posibilitatea ca victimele sa fi platit pretul unui screening inadecvat pentru riscul de tromboza sau pentru depistarea problemelor cardiace in timpul ultimelor etape ale sarcinii.

"Prin controale preventive, putem salva atat de multe femei in sala de nastere", a precizat Rosalba Paesano, profesor in domeniul ginecologiei la Universitatea La Sapienza din Roma.

"Dar Ministerul Sanatatii sustine ca nu sunt obligatorii, in realitate, deoarece costa foarte mult. Procedurile pe care le folosim sunt invechite", a explicat Paesano.

Potrivit Bancii Mondiale, Italia a avut o medie de patru nasteri prin decese survenite la nastere a mamelor la 100.000 de nascuti vii 2004, fiind una dintre primele zece tari sigure pentru ca o femeie sa nasca un copil.