Presedintele ceh Milos Zeman, cunoscut pentru discursul sau antimigrationist, a sustinut luni ca Fratia Musulmana din Egipt se afla in spatele actualului val de peste un milion de persoane care au ajuns in Europa, scrie AFP.

"Cred ca aceasta invazie este organizata de confreria Fratia Musulmana, folosind mijloacele financiare provenite dintr-un anumit numar de state", a spus Zeman, in varsta de 71 de ani, la postul public de radio.

Cunoscut pentru declaratiile sale controversate, Zeman a adaugat ca a obtinut informatii legate de aceasta forta de opozitie, interzisa in Egipt, unde a fost declarata organizatie terorista, de la doua surse. In ambele cazuri, este vorba de "musulmani si oameni politici arabi de rang inalt", a argumentat acesta.

Potrivit presedintelui ceh, actuala criza migratorie este datorata, pe de o parte, abordarii binevoitoare a Europei in fata migrantilor si, pe de alta parte, "eforturilor confreriei pentru atingerea obiectivelor sale".

"Confreria Fratia Musulmana nu poate lansa un razboi impotriva Europei, ea nu dispune de mijloace, dar poate pregati un val in crestere de migranti, pentru a prelua progresiv controlul asupra Europei", a sustinut Zeman, primul sef de stat ceh ales prin vot universal, in ianuarie 2013.

In mesajul recent de Craciun, Zeman a calificat drept "invazie organizata" actualul val de migratie, invitand tinerii care provin din Siria si din Irak sa puna mai degraba "mana pe arme" si sa lupte impotriva gruparii teroriste Statul Islamic (SI).

Peste un milion de migranti au ajuns in 2015 in Europa, majoritatea dintre ei fugind de razboaiele si violentele din Afganistan, Irak si Siria, potrivit Inaltului Comisariat al ONU pentru refugiati.

Foarte putini dintre acestia au ales insa sa ramana in Cehia, o tara de tranzit pentru migranti care urmaresc sa se stabileasca in tarile bogate ale UE, precum Germania sau Marea Britanie.