Consolidarea NATO in tarile din Europa de Est si din Marea Baltica, aflate la frontiera cu Rusia, capata forma unor pregatiri militare impotriva Moscovei, a avertizat ambasadorul rus pe langa Alianta Nord-Atlantica, Aleksandr Grushko, intr-un interviu publicat luni de agentia de presa Interfax, citata de EFE.

NATOFoto: NATO

"NATO a revenit la politica de indiguire a Rusiei, la instrumentele de confruntare pentru a-si garanta securitatea. Toate acestea iau forma unor pregatiri militare concrete in jurul frontierelor Rusiei si va fi dificil de inversat aceasta tendinta chiar si in cazul in care va exista vointa politica" in acest sens, a deplans Grushko, potrivit Agerpres.

In opinia sa, Alianta Nord-Atlantica si-a pus "armura Razboiului Rece si nu are intentia sa o dea jos". Mai mult, diplomatul rus a acuzat NATO ca, in incercarea de a demonstra ca este capabila sa-si apere interesele, ar intentiona sa ridice o noua Cortina de Fier in Europa, impunandu-le europenilor schemele de securitate din perioada Razboiului Rece.

Cu toate acestea, Rusia pledeaza pentru o "arhitectura de securitate comuna bazata pe indivizibilitatea securitatii", a afirmat seful misiunii Rusiei la NATO, care si-a exprimat convingerea ca "mai devreme sau mai tarziu si cei de la Bruxelles isi vor da seama de aceasta". "Astazi nimeni nu mai poate sa creeze insule de securitate", a concluzionat el.

Statele Unite au confirmat in iunie 2015 planurile lor de transfer temporar de tancuri, vehicule blindate si artilerie in Bulgaria, Polonia, Romania, Estonia, Letonia si Lituania, scrie EFE.

Relatiile dintre Rusia si NATO s-au deteriorat in ultimii ani la un nivel fara precedent de la dezintegrarea Uniunii Sovietice, in urma planurilor Washingtonului de a implementa un scut antiracheta in Europa de Est si apoi in contextul crizei din Ucraina. NATO si-a consolidat in mod semnificativ prezenta militara dupa anexarea Crimeii de catre Rusia in martie 2014 si a rebeliunii proruse in estul Ucrainei.

Alianta Nord-Atlantica si-a deschis, in acelasi timp, sase noi cartiere generale in Europa, in ceea ce secretarul general Jens Stoltenberg a calificat drept proiectul cel mai important al NATO de dupa Razboiul Rece. Aceste cartiere generale, care functioneaza pe post de centre de planificare si coordonare a misiunilor de instruire a fortei de reactie rapida, au fost deschise in Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Romania si Polonia, tarile cele mai preocupate de implicarea Rusiei in Ucraina, apreciaza EFE.