Ministrul saudit al Afacerilor Externe, Adel al-Jubeir, a anuntat duminica ruperea relatiilor diplmatice cu Iranul, dupa atacul asupra ambasadei sale la Teheran si dupa reactia vehementa a Iranului la executarea clericului siit Nimr Baqer al-Nimr. "Arabia Saudita a decis sa rupa relatiile diplomatice cu Iranul si cere ca reprezentantii sai la Teheran sa paraseasca misiunea diplomatica in urmatoarele 24 de ore", a declarat oficialul saudit, citat de AFP.

UPDATE:Statele Unite au lansat un apel catre Ryad si Teheran "sa ia masuri pentru a calma tensiunile".

"Mana divina" va razbuna executarea clericul siit Nimr Baqer al-Nimr, a afirmat duminica liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei. "Fara nicio indoiala, sangele acestui martir varsat nedrept va aduce roade si mana divina il va razbuna in fata sefilor sauditi", a afirmat ayatollahul Khamenei, in cadrul unui discurs sustinut in fata credinciosilor iranieni.

Sambata seara, manifestanti au incendiat ambasada Arabiei Saudite din Teheran si consulatul saudit din Machhad. Acestia au aruncat cocktailuri Molotov in cladirea ambasadei si au patruns in interiorul acesteia, inainte de a fi evacuati de politie. "Focul a distrus interiorul ambasadei", a declarat un martor.

Duminica dimineata, procurorul Teheranului a anuntat arestarea a 40 de manifestanti.

Clericul siit Nimr Baqir al-Nimr, executat sambata in Arabia Saudita, era un aparator influent si carismatic al minoritatii siite si un critic vehement al dinastiei sunnite care conduce Arabia Saudita.

El a fost executat alaturi de alte 46 de persoane acuzate de fapte de terorism, care erau membri ai organizatiei al-Quaida.

Acestea au fost primele executii din anul 2016 in regatul ultra-conservator. Arabia Saudita a executat 153 de persoane in anul 2015.