"Mana divina" va razbuna executarea clericul siit Nimr Baqer al-Nimr, a afirmat duminica liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, relateaza AFP.

Ali KhameneiFoto: Agerpres

"Fara nicio indoiala, sangele acestui martir varsat nedrept va aduce roade si mana divina il va razbuna in fata sefilor sauditi", a declarat ayatollahul Khamenei, in cadrul unui discurs sustinut in fata credinciosilor iranieni, potrivit site-ului sau oficial.

"Acest savant oprimat nu a incurajat nici oamenii sa ia armele in mana si nici nu a complotat de maniera secreta, el doar a adus critici deschise", a adaugat Khamenei.

"Dumnezeu nu va ierta sangele varsat al acestui nevinovat", a acuzat el.

Iranul a condamnat vehement executarea liderului saudit religios si a afirmat ca Ryadul va plati "scump" acest act.

Sambata seara, manifestanti au incendiat ambasada Arabiei Saudite din Teheran si consulatul saudit din Machhad.

Acestia au aruncat cocktailuri Molotov in cladirea ambasadei si au patruns in interiorul acesteia, inainte de a fi evacuati de politie.

"Focul a distrus interiorul ambasadei", a declarat un martor.

Duminica dimineata, procurorul Teheranului a anuntat arestarea a 40 de manifestanti.

O noua manifestatie de protest este programata duminica la ora 11,30 GMT la Teheran.

Clericul siit Nimr Baqir al-Nimr, executat sambata in Arabia Saudita, era un aparator influent si carismatic al minoritatii siite si un critic vehement al dinastiei sunnite care conduce Arabia Saudita.

El a fost executat alaturi de alte 46 de persoane acuzate de fapte de terorism, care erau membri ai organizatiei al-Quaida.

Acestea au fost primele executii din anul 2016 in regatul ultra-conservator. Arabia Saudita a executat 153 de persoane in anul 2015.