Uniunea Europeana si-a exprimat sambata "serioasele ingrijorari" dupa ce Nimr Baqer al-Nimr, influent cleric siit si contestatar recunoscut al regimului din Arabia Saudita, a fost executat in aceasta tara, alaturi de alte 46 de persoane, membri ai organizatiei al-Quaida acuzati de terorism, si sustine ca pot exista "consecinte periculoase" in regiune, relateaza AFP si Reuters.

Federica Mogherini, sefa diplomatiei UEFoto: Ministerul de Externe al Italiei

"Cazul lui Nimr Al-Nimr ridica ingrijorari serioase cu privire la libertatea de exprimare si la repsectarea drepturilor civile si politice de baza, care trebuie sa fie pastrate in toate cazurile, inclusiv in contextul luptei impotriva terorismului", a aratat intr-un comunicat Federica Mogherini, sefa diplomatiei UE.

Si ministrul german de Externe si-a exprimat sambata ingrijorarea in legatura cu incidentul, avertizand ca exista riscul ca tensiunile sa creasca in regiune.

Executarea clericului siit Nimr Baqir al-Nimr sambata, in Arabia Saudita, a starnit indignare in lumea siita, inclusiv in Irak, un parlamentar siit din aceasta tara declarand ca executarea clericului va agrava conflictul dintre sunniti si siiti si va "arunca in aer regiunea".

La randul sau, ministrul iranian de Externe a amenintat ca "Arabia Saudita va plati un pret scump" pentru executarea clericului.

Un alt cleric influent, cu legaturi stranse cu conducerea Iranului, a prezis sambata caderea Guvernului saudit, dupa ce clericul siiit Nimr Baqer al-Nimr a fost executat.

Clericul siit Nimr Baqir al-Nimr, executat sambata in Arabia Saudita, era un aparator influent si carismatic al minoritatii siite si un critic vehement al dinastiei sunnite care conduce Arabia Saudita.

El a fost executat alaturi de alte 46 de persoane acuzate de fapte de terorism, care erau membri ai organizatiei al-Quaida.

Acestea au fost primele executii din anul 2016 in regatul ultra-conservator. Arabia Saudita a executat 153 de persoane in anul 2015.