Un document privind "Strategia de Securitate Nationala a Federatiei Ruse", semnat de Vladimir Putin in ajunul Anului Nou, califica in premiera Statele Unite drept "o amenintare la adresa securitatii nationale", un nou semn al faptului ca relatiile Moscovei cu Occidentul s-au deteriorat in ultima perioada, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Documentul semnat de Vladimir Putin in ajunul Anului Nou inlocuieste o versiune mai veche, care data din anul 2009, pe cand Putin era prim ministru, si in care Statele Unite si NATO nu erau mentionate.

Potrivit documentului, Rusia ar fi jucat un rol mai important in rezolvarea problemelor globale si a conflictelor internationale, lucru care ar fi atras o reactie adversa din partea Occidentului.

Promovand o politica independenta, atat in plan international cat si intern, Rusia ar fi atras reactia Statelor Unite si a aliatilor sai, care se straduiesc sa isi mentina dominatia in problemele globale, sustine documentul citat. Acest lucru ar determina o presiune "politica, economica, militara si informationala asupra Rusiei", se mai arata in document.

Relatiile dintre Rusia si Occident s-au inrautatit simtitor dupa anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia, in martie 2014, si dupa conflictul Moscovei cu Ucraina. De atunci, Occidentul acuza Rusia de sustinerea rebelilor din estul Ucrainei, in timp ce Moscova sustine ca nu are nicio vina.

In plus, Moscova a criticat si a lansat in mai multe randuri amenintari in legatura cu proiectul scutului antiracheta al NATO de pe teritoriul Romaniei.